Головна Новини Ігор Гуда: “Українська жінка-мати унікальна, на ній тримається Україна”

Ігор Гуда: “Українська жінка-мати унікальна, на ній тримається Україна”

14 травня в неділю Україна та весь світ відзначатиме одне з найвеличніших та найсвітліших свят — День Матері. Матір завжди була в особливій пошані українців. З давніх давен матері передавали дітям духовні скарби предків, навчали, розповідали історію, вчили любити та шанувати неньку Україну та ростили дітей служити Богу.
Засновник благодійного фонду «Твори добро», директор будівельної компанії «Креатор-Буд» Ігор Гуда вважає, що українська жінка-мати — унікальна, бо на ній споконвіку лежав тягар щоденних побутових турбот, виховання дітей, а, нерідко, саме жінка мусила ставати й главою сімейства.
— Історія дає нам чимало героїчних жіночих постатей, які самотужки витягували зі злиднів сім’ї, які, за потреби, брали шаблю і на рівні з чоловіками захищали рідну землю від ворога. З історії знаємо чимало прикладів, коли українські чоловіки, змушені боронити рідні землі, залишали сім’ї та йшли воювати. На жіночі плечі лягала уся найважча робота — були цілі села, де господарювали фактично лише жінки, бо чоловіків забирали на фронт, або вони йшли в підпілля, — зазначає Ігор Гуда.
Нині теж багато чоловіків несуть службу на сході України, вдома їх чекають діти, дружини та матері.
— Ці жінки виховали синів у любові та шані до України й мали сміливість дозволити їм виконувати свій обов’язок перед Батьківщиною. Нині я хотів би подякувати, перш за все, усім мужнім матерям, чиї сини несли службу, або зараз є в зоні АТО. Лише вони знають, як це: хвилюватись, постійно слідкувати за новинами, чекати дзвінків і остерігатись сумних звісток. Щиро бажаю, щоб ваші діти повернулись здоровими та неушкодженими. Невимовної шани заслуговують всі жінки, які теж зараз захищають нашу країну, часто це теж матері, які залишили своїх дітей і несуть службу на сході, ризикуючи життям, волонтерки, на яких тримався і Майдан, які забезпечували надійний тил нашим захисникам, та продовжують допомагати зараз. Низький уклін вам, жіноцтво, — каже Ігор Гуда.
Через важкі часи українські жінки не рідко вимушені були ставати годувальницями своїх сімей, покидаючи рідні домівки, та шукаючи кращої долі за кордоном. Ігор Гуда переконаний, що Україна має всі шанси стати заможною європейською країною, а усі заробітчанки, кого доля закинула далеко від сімей, зможуть повернутись на рідну землю.
Поряд із жінкою-матір’ю, в українців в особливій шані — Матір Божа. На неї надіялись, просили заступництва, на неї покладались у важкі часи. У запорозьких козаків був особливий культ Богородиці-Покрови як заступниці, вони вірили, що саме Божа Матір допомагає боронитись від ворога. Головна січова церква завжди була на честь Покрови. Її ікона була в кожному козацькому курені. Зображували її й на хоругвах, під якими козаки виступали в походи. Перед кожним походом навколішки ставали на молитву до Пресвятої Богородиці: “Під Твою милість прибігаємо».
— Цим традиціям вірні й сучасні українські воїни, які просять заступництва у Діви Марії, тримають образки Пречистої просто біля серця. Коли наша компанія будувала укриття на сході країни, ми побачили, що що безбожних людей там просто нема. В найважчі часи навіть атеїсти зводять очі до неба, згадують рідну матір, та просять допомоги у Матері Божої, — розповідає Ігор Гуда.
Нагадаємо, Ігор Гуда неодноразово надавав підтримку і співпрацював з Тернопільсько-Зборівською архієпархією. Так, у лютому цього року за підтримки його благодійного фонду «Твори добро» на Тернопільщину привозили Нерукотворний образ Христа. Напередодні Великодня з його ініціативи провели акцію «Великодня паска потребуючим». Також, слід зазначити, що за підтримки Ігоря Гуди в Тернополі відремонтували та оновили чимало важливих місць. Так, площу Героїв Євромайдану, що навколо пам’ятника Небесній сотні, теж облаштували за кошт «Креатор-Буду». Відкривали її разом з пам’ятником теж не випадково — на свято Покрови, заступниці українських захисників.
— День Матері — той особливий день, коли ми маємо згадати, завдяки кому ми з’явились на світ, хто виховав нас такими, як ми є зараз. Я дякую своїй матері за всі недоспані ночі, за всі хвилювання, за всю турботу та опіку. Дякую своїй дружині, яка є матір’ю моїх чудових синів. Дякую усьому жіноцтву, на якому тримається Україна.