Головна Новини Ігор Гуда про новий фінансовий рік: «Інвестиції в енергозбереження – це вклад...

Ігор Гуда про новий фінансовий рік: «Інвестиції в енергозбереження – це вклад в українські сім’ї»

Україна готується до нового фінансового року. Чи не вперше за всі роки головний фінансовий документ країни може бути прийнятий завчасно. У проекті бюджету передбачено збільшення фінансування більшості витратних статей. Збільшення очікує оборонну і правоохоронну сфери, а також судову систему, яку хочуть реформувати. За словами економічного експерта, директора будівельної компанії «Креатор-Буд» Ігоря Гуди, країну очікує інфляція, але й разом з тим відбудеться збільшення ВВП.

Інфляція, на думку Ігоря Гуди, буде спричинена як збільшенням заробітних плат і пенсій, так  відсутністю траншу від  МВФ. Черговий транш у розмірі 1,3 млрд дол. Україна повинна була отримати у листопаді. Загалом, вважає економічний експерт, урядовий проект бюджету на наступний рік містить чимало позитивних складових та збільшення видатків по багатьох статтях.

У проекті Державного бюджету на 2017 рік передбачено 400 млн гривень на фінансування діяльності Фонду енергоефективності. Фонд компенсуватиме частину вартості  проектів із впровадження заходів з утеплення та енергоефективності в індивідуальних будинках та ОСББ багатоповерхових будинках. За словами Ігоря Гуди, Україні, яка отримала в спадок від радянського союзу абсолютно неефективні будинки, є над чим працювати.

— Кінцевий споживач комунальних послуг не може вплинути на вартість газу чи електроенергії. Але може зменшити кількість спожитого газу та світла. Відтак кожна родина зможе заощаджувати. Якщо навіть порівнювати з нашими сусідами, то українські будинки споживають вдвічі більше тепла, ніж будинки  Білорусії. Половина тепла втрачається через погане утеплення та неякісне управління витратами енергії. Німеччина використовує у кілька разів менше енергії, ніж Україна, — говорить Ігор Гуда.

Втрати тепла, неефективне використання енергії — це витрати бюджету. Економічний експерт зауважує, що інвестувати в енергозбереження більш прибутково, ніж виплачувати субсидії чи купувати газ в сусідніх країн.

Поряд з тим, в Україні підвищуються соціальні гарантії, мінімальна зарплата з нового рокі буде збільшена вдвічі. Підвищення зарплати, обіцяє влада, не вплине на розмір субсидій.

— Те, що підвищуються соціальні гарантії — добре. Це не настільки страшно для економіки, як вважають скептики. Однак, це не відміняє проблему великих витрат на тепло. Не розв’язують проблему й субсидії. Допомогти може реальна конкретна допомога кожній сім’ї. Тільки застосування енергоефективних технологій може допомогти. Не кожна сім’я в змозі взяти кредит і повертати його, чи вкласти в модернізацію свого житла бодай якісь кошти, бо чимало людей отримують трохи більше мінімуму. Допомогу таким родинам слід закладати в бюджет. Інвестиції в енергозбереження — це вклад в українські сім’ї, — зазначає Ігор Гуда.