Головна Новини Є бажання, зате обмежені можливості: у селі на Чортківщині не опалюється дитсадок

Є бажання, зате обмежені можливості: у селі на Чортківщині не опалюється дитсадок

Ще коли ласкаве осіннє сонечко тішило нас теплом, журналісти Чортків.city про Давидківський дошкільний навчальний заклад «Барвінок», який повністю оновили після багаторічного «застою», витративши 500 тисяч гривень з державного бюджету. Дошкільнятам стало доволі комфортно, позаяк якісно відремонтовані не лише ігрова кімната, а й спальне приміщення, роздягальня, кухня, коридори та вбиральня. Надворі вимостили доріжку з бруківки, є нова огорожа. Одне слово, постаралися для дітей на оцінку «відмінно», пише Чортків Сіті

І було б все добре, якби… не настали холоди. Власне із настанням перших заморозків й почалися проблеми у тутешньому «Барвінку». У третій декаді жовтня до нас зателефонували жителі Давидківців (матері дошкільнят) та розповіли, що дитячий заклад не опалюється і вони змушені дітей туди більше не приводити. Батьки кажуть, що для них це питання створило низку незручностей, оскільки (у більшості випадків) не мають на кого залишити малюків, коли йдуть на роботу. Просили висвітлити це в газеті.

Минулого тижня ми вдруге побували в Давидківцях. Замість цікавих оченят діток та їх веселого гамору нас зустріли вже давні знайомі – вихователька Ольга Гребеняк та кухар Тетяна Клапко. Завідувачка закладу Тетяна Бойчук змінила місце роботи. Слова жінок, які нам телефонували, підтвердилися, як мовиться, вочевидь – у «Барвінку» дійсно дуже холодно, і знаходитися тут навіть у теплому одязі – пробирає до кісточок. Елементи опалення фактично відсутні. Щоправда, у двох кімнатах є кахельні пічки. З вигляду – далеко не нові. У випадку крайньої необхідності (сильні морози) ще можна ними скористуватися. Але обігріють пічки лише дві кімнати. Роздягальня, вбиральня, коридор та кухня так і зостануться холодними. Комплексне опалення тут потрібне однозначно.

Поки нас жінки на кухні пригощали гарячими чаєм (хоч трішки зігрілися), якраз підоспів староста села Володимир Шептицький. Від нього дізналися, що цей дошкільний навчальний заклад є сезонним. Тобто у холодну пору року його можуть зачинити. Проте докладаються зусилля щоби «Барвінок» функціонував цілорічно. Опалення, як каже пан Володимир, це проблема. Раніше тут був котел на тверде паливо та батареї. За багаторічний період, коли заклад перебував у занедбаному стані, котел кудись пропав, батареї треба чистити та перевіряти на цілісність. Порадившись з цього приводу з головою Колиндянської сільської об’єднаної територіальної громади Романом Клапківим, вирішили, що найкращим виходом із ситуації буде придбати та встановити керамічні електронагрівальні панелі. Староста села нагадує про це при кожній зустрічі з головою ОТГ, однак результату поки що, на жаль, немає. Причина банальна – відсутність коштів на опалювальне обладнання. Поки у громаді ці кошти шукають, «Барвінок» порожніє, дві його працівниці ще виходять на роботу, одягаючись тепліше, щоби не простудитися, а матері дітей у розпачі не знають, до яких ще інстанцій апелювати за сприянням.

З головою Колиндянської ОТГ Романом Клапківим ми зустрілися на наступний день після відвідин Давидківців. З’ясувалося, що Роман Петрович й був якраз ініціатором переведення Давидківського дошкільного навчального закладу на цілорічний цикл роботи. Очільник громади підтримав та доклав максимальних зусиль для проведення тут капітального ремонту та закупівлю інвентарю. Прагне також встановити у «Барвінку» сучасну систему опалення. Каже, що для цього потрібно 18 керамічних електронагрівальних панелей загальною вартістю близько 80 тисяч гривень. Для їх придбання у бюджеті громади справді не вистачає коштів, тим паче наприкінці року. До об’єднаної територіальної громади входять шість населених пунктів. Вдалося перекрити дах та утеплити дошкільний навчальний заклад у Колиндянах, повністю зробити капітальний ремонт аналогічного закладу в Малих Чорнокінцях. На період опалювального сезону прийняли на роботу 16 працівників для паливних, яким треба виплачувати заробітну плату. Попри низку певних труднощів, голова Колиндянської ОТГ обіцяє зробити для «Барвінку» все від нього залежне.

Пана Клапківа чисто по-людськи можна зрозуміти: у ОТГ накопичилося доволі багато проблемних питань, що раніше «буксували», а тепер вимагають першочергового вирішення. Опалення ДНЗ «Барвінок» у Давидківцях в тому числі. Бажання очільника ОТГ робити корисні справи для людей є, але можливості дещо обмежені, принаймні, з огляду на матеріально-фінансове становище центру громади. Одним з варіантів зрушення зазначеного питання з, так би мовити, мертвої точки є ріст активності батьків маленьких дошкільнят. Мається на увазі те, що батьки можуть хоча б почергово опікуватися опаленням у ДНЗ дровами у пічках. Дрова та вугілля є. Звісно, це не вихід, але як альтернатива, як тимчасовість – цілком можлива. Наступний варіант – звернення за допомогою до місцевих аграріїв, які орендують у Давидківцях землі пайовиків, чиї діти відвідують ДНЗ «Барвінок». По 40 тисяч гривень на двох – не надто великі гроші. Відомий меценат та благодійник Василь Градовий зі Звиняча вже зробив багато добрих справ для своїх орендодавців – яскравий приклад для наслідування. Будь-які питання вирішуються спільними зусиллями. І не зовсім правильним буде лише очікувати, що хай за мене зробить все громада, а я натомість спостерігатиму за їхньою роботою з боку та вимагатиму благ.

Тепло у Давидківському дитсадку буде, якщо не тепер, то в найближчому часі. Переконані, що пан Клапків слова на вітер не кидає, принаймні, таке склалося враження. У свою чергу ми пообіцяли працівникам ДНЗ «Барвінок» ще раз завітати до них в гості тоді, коли там лунатимуть дзвінкі голосочки маленьких громадян України, коли у тамтешніх приміщеннях буде температура 20 з позначкою «+». Компроміс з цього приводу, здається, знайдено.