Головна Новини Я погоджуюся зі змінами Генерального плану Тернополя, але за однією умовою –...

Я погоджуюся зі змінами Генерального плану Тернополя, але за однією умовою – винагорода

Колишній журналіст-розслідувач, а тепер голова земельної комісії Тернопільської міської ради, Андрій Шкула знову потрапив у скандал, який може призвести не лише до його відставки, а й привести його на лаву підсудних, пише Файне місто

Як «земельник» заробляв по-маленькому

Тактика головного «земельника» Тернополя дуже проста. Наша група вже проводила відповідне розслідування. Якщо коротко, то на засіданнях земельної комісії Андрій Шкула навмисно «зарубує» питання дрібних підприємців (наприклад дозвіл на добудову, дозвіл на продовження оренди земельної ділянки, тощо). Згодом «люди від голови земельної комісії» пропонують підприємцям чи навіть простим тернополянам вирішити це питання за пару сотень «баксів». Після того, як підприємці погоджуються оплатити «винагороду», їхнє земельне питання голосується на сесії позитивно. Очевидно, Андрію сьогодні набридло бавитися у кілька сотнів доларів і він вирішив грати по-крупному.

Як «земельник» планує заробляти по-крупному

Саме цим можна пояснити появу в інтернеті фейкових фото, які розповсюджує голова земельної комісії Андрій Шкула, «іншого» Генерального плану міста, який він здобув у якісь «секретці». Шкула волає про «зраду» і апелює, що окремі дані на них суперечать офіційному документу з картою Генеральному плану, який розміщений на сайті Тернопільської міської ради. Однак «земельник» окрім фото не надав жодних доказів походження цих фотографій: ні печаток, ні штампів. Більше того, як свідомий громадянин, Шкула ще у 2015 році мав би  написати заяву у поліції по факту шахрайства із документами. Ми ж бачимо зворотнє – Шкула подає свої пропозиції до Генплану і жодного натяку та фальсифікацію. Тому цю інформацію можна було б розглядати, як черговий фейк, якби вона не була частиною плану з різкого і масштабного збагачення.

На сайті Тернопільської міської ради є розділ «Генеральний план м. Тернополя». Саме за цимпосиланням ми знаходимо прокол від 18 лютого 2016 року про засідання погоджувальної комісії щодо розгляду пропозицій громадськості щодо внесення змін до Генерального плану Тернополя. Зауважимо, що такі комісії, як і громадські слухання, проводяться у відповідності до законодавства України. Так ось, Андрій Шкула брав активну участь у засіданні цієї комісії і запропонував чи не найбільше, зі всіх присутніх, змін до Генплану. І всі його пропозиції були прийняті майже одноголосно. Лише одна суто технічна пропозиція Шкули була відхилена. Вона стосувалася питання змінити територію установ та обслуговування на бульварі Куліша. Шкула пропонував надати цій території торгівельний статус Г-6. Однак, як вияснилося у Генплані ця територія вже визначена як зона громадського призначення (тобто й так їй буде присвоєно статус Г-6. Всі інші пропозиції були враховані.

Тобто всі слушні і актуальні пропозиції пана Шкули були враховані. Більше того були враховані практично всі пропозиції інших депутатів, громадських активістів та представників громад Тернополя.

Однак, через рік Шкула заявляє про фальшування Генплану міста і відкрито примушує, погрожуючи криміналом, інших депутатів не голосувати за міни до Генерального плану. Виникає закономірне питання чому? Чому він досі не написав заяву у поліції? Чому ж приховує інформацію, хто «намалював» йому ніби «вірний» Генплан. Відповідь проста.

Провал рекетира-земельника

Як вдалося з’ясувати, депутати, в тому числі і наш «земельник» могли вимагати в представників будівельних організацій звичайних хабар. Кажуть, що суми фігурували захмарні. Від 2 до 5-ти тис.дол за продовження договору оренди кіоску та до 250 тис.дол продовження оренди ділянок навколо торгових центрів. Що ж стосується до змін в Генеральному плані, то аргументація «земельника» була дуже схожа з обґрунтуванням його шантажу малих підприємців (тільки навпаки). «Я погоджуюся зі змінами Генерального плану, навіть активно працюю над його своїми пропозиціями і голосую за зміни, але за однією умовою – винагорода». Очевидно, Андрію так і не вдалося «вибити» винагороду чи квартиру у представників великого бізнесу. Та й тернопільські будівельники не зацікавлені платити будь-кому за ухвалення змін до Генплану, який пройшов всі можливі експертизи контролюючих органів, всі необхідні громадські слухання та погоджувальні комісії. Тому, головний «земельник» Тернополя пішов у наступ. Така його позиція нагадує поведінку типового «розводіли» початку 90-х років, аферу якого розкусили і він впадає у паніку.

“Лавина” накриває головного “земельника” Тернополя

Якщо більшість малих підприємців та простих тернополян, в яких вимагали «пару сотень баксів» за вирішення питання просто боялися йти у поліцію з заявою на голову земельної комісії міської ради, то це цілком можуть зробити представники великого та середнього бізнесу. Адже його дії підпадають під частину 4 статтю 189 Кримінального кодексу України. А саме: вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна. Більше того тут може спрацювати ефект «лавини». Після того, як один підприємець наважиться подати у суд, поліціє отримає не одну заяву.

І вже можна говорити що «лавина» по-своєму, але почалася. 13 лютого у Тернопільській міській радівідбулося засідання земельної комісії, де депутати, які не хочуть брати участь в аферах голови цієї комісії, обрали нового секретаря земельної комісії – Володимира Бліхара. «Земельне крісло» захиталося під паном Шкулою. Чекаємо на продовження кримінального вестерну.

Журналістська група

Керівник Костянтин Смалій