Головна Новини Ядуча агресія: чому на Тернопільщині всерйоз взялися за боротьбу з бур’янами

Ядуча агресія: чому на Тернопільщині всерйоз взялися за боротьбу з бур’янами

Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області за невжиття заходів для боротьби з бур’янами притягнуто за ст. 52 Кодексу України про адміністративні порушення двох сільських голів iз Кременецького району.
Це повідомлення могло б видатися навіть дещо кумедним — нічим, мовляв, більше займатися серйозній державній установі.
Однак тут зовсім не до сміху, бо йдеться не про звичайні бур’яни, а про виконання протоколу Тернопільської облдержадміністрації від 8 липня цього року «Щодо вжиття дієвих заходів для покращення стану справ iз ліквідації вогнищ розповсюдження борщівника Сосновського та стихійних сміттєзвалищ уздовж доріг на території області».
Хто не знає, рослина ця небезпечна не лише для людей, а й для довкілля, бо є інвазійним видом, непритаманним для природи України взагалі (для чого завезли його колись iз Сибіру — це окрема історія), тож активно витісняє місцеві види трав’яних і деревних порід.
Для людей же, особливо дітей, небезпечна тим, що викликає алергійні дихальні подразнення та сильні опіки шкіри, які до того ж підступно проявляються не відразу, зате з часом можуть призводити навіть до летальних наслідків.
Борщівник краще б винищити назавжди, але це не так просто, бо через особливостi рослини, за висновками екологів, справді ефективним для цього може бути тільки цілий комплекс стратегічно-систематичних методів.
Отже, на Тернопільщині, як і в усіх сусідніх областях, iз борщівником борються вже давно, але з перемінним успіхом. Тож фахівці стверджують, що впродовж кількох останніх років територія «зараження» ним в області (втім, як і в Україні) активно збільшується.
«Треба робити два-три скошування в сезон і не допустити високого росту цього бур’яну. Також навесні добре робити обприскування гербіцидами, щоб можна було на даній стадії знищити», — попереджав ще наприкінці травня начальник управління фітосанітарної безпеки головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Віталій Панькевич.
Тоді ж було заплановано обстежити території для визначення масштабів проблеми та підготувати програму боротьби з шкідником. Однак сильні зливи цієї весни та початку літа пішли тільки на користь зеленому «агресору».
Відтак уже в червні навіть в обласному центрі для боротьби з небезпечною рослиною уклали угоду зі спеціальним підприємством, а комунальники звернулися до населення з проханням, що якщо хтось побачить у місті борщівник, повідомляти про це в управління ЖКГ чи черговому міської ради. До речі, навіть викошування борщівника — це досить специфічна робота, для якої потрібен спецодяг.
А в країнах ЄС його недарма офіційно віднесено до карантинної групи рослин, в Україні ж цього чомусь досі не зроблено.