Головна Новини Як чиновники з Тернопільщини підсоблюють російським окупантам

Як чиновники з Тернопільщини підсоблюють російським окупантам

2Скриньками на російських сервісах mail.ru, list.ru та yandex.ru, інформацію з яких може отримувати російська ФСБ, досі користуються численні суб’єкти владних повноважень у Тернопільській області. Таким чином вони діляться інформацією з країною-агресором.

Як встановили кореспонденти “20 хвилин”, доступною для ворожих спецслужб стає інформація, яку надають окремі структури управління юстиції, райадміністрацій і навіть Тернопільської обладміністрації. Загалом 5,8% суб’єктів владних повноважень Тернопільщини від зареєстрованих станом на 8 травня 2015 року у «Єдиній базі даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб’єктів владних повноважень» – офіційному і відкритому ресурсі, користуються російськими доменними іменами.

Ці суб’єкти не тільки мимоволі здають свою інформацію ворогу, а й діють усупереч чинному законодавству. Адже ще 5 січня 2011 року Кабмін прийняв постанову №5 «Про затвердження Положення про Єдину базу даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб’єктів владних повноважень». Згідно з цим нормативним актом, суб’єкти владних повноважень повинні подати до реєстру електронні поштові скриньки з іменами у домені gov.ua.

Отож серед потенційних помічників Росії у Тернопільській області:

1

Постановою Кабміну №5 від 5 січня 2011 року визначено, про що йдеться під терміном «електронна адреса суб’єкта владних повноважень» і хто такий «суб’єкт владних повноважень». Вказано, що усі вони повинні мати електронні адреси із доменом gov.ua, – коментує юрист Василь Когут. – Хто цієї умови не виконав, порушує положення про вказану базу і згадану постанову Кабміну. Тож керівні органи порушників повинні реагувати на ці факти.

У світлі постанови і положення про базу, порушниками виглядають, окрім користувачів зони ru, ще й ті суб’єкти владних повноважень, які користуються замість gov.ua, наприклад, доменами у зоні ua чи на gmail. Як підрахували журналісти, постанову і положення станом на 8 травня 2015 року – навіть через чотири роки після її прийняття – виконали тільки 27,2% суб’єктів владних повноважень, внесених до бази (див. графіку).

Більше того, викликає подив навіть сам факт внесення до «Єдиної бази даних електронних адрес, номерів факсів (телефаксів) суб’єктів владних повноважень» інших електронних адрес, крім gov.ua.

«Держателем єдиної бази даних є ДСА (Державна судова адміністрація – прим. авт.), яка забезпечує її ведення, контролює здійснення заходів, пов’язаних із захистом інформації, що в ній міститься, укладає договори, відповідно до яких фінансуються витрати, пов’язані з веденням Єдиної бази даних, та виконує інші функції, передбачені цим положенням», – читаємо у статті 4 вказаної постанови Кабміну №5 від 5 січня 2011 року.

Стаття 2-га цього нормативного акту чітко передбачає, що таке «електронна адреса суб’єкта владних повноважень». Це «адреса електронної пошти, що складається з ідентифікатора, позначки «@» та доменного імені. При цьому ідентифікатором є адреса електронної пошти, визначена як офіційна суб’єктом владних повноважень, а доменним іменем – ім’я у домені gov.ua, зареєстроване суб’єктом владних повноважень».

З цього виглядає зрозумілим, що усі ці скриньки на ukr і gmail у базі не повинні були з’являтися взагалі – вони, згідно з постановою, не є електронними поштовими адресами, призначеними для суб’єктів владних повноважень.

Про порушення законодавства і ймовірність здачі інформації ФСБ окремими структурами органів влади Тернопільської області журналісти повідомили, зокрема, голові Тернопільської обладміністрації Степану Барні. Адже саме у його підпорядкуванні численні районні структури.

– Я однозначно відреагую на ваше повідомлення, – запевнив посадовець.

Володимир Мороз, “20 хвилин