Головна Новини Як цьогорічна аномально тепла зима вплине на урожай озимини на Тернопільщині

Як цьогорічна аномально тепла зима вплине на урожай озимини на Тернопільщині

Ні снігу, ні морозу! Цьогорічна зима вражає українців теплом. І поки одні тішаться, що через відсутність значного холоду вдасться зекономити на оплаті за опалення, інші побоюються за врожай. Кажуть, ймовірно, урожай озимини цьогоріч буде нікудишнім, а отже ціна на хліб зросте до небес.

Ми ж не будемо розводити паніку та прогнозувати найгірше. Тож вирішили запитати думки спеціалістів і звернулися в департамент АПК Тернопільської обласної  державної адміністрації за чітким коментарем: як вплинуло цьогорічне зимове тепло на посіви.

Василь Кічак, заступник директора департаменту, спеціаліст із 35 річним стажем. Чоловік каже, бувало всіляке: аномальні сніги, великі морози, або ж температурні коливання. Однак, так, щоб два зимові місяці без снігу, і з таким теплом, за свій вік таке бачить вперше. Та поряд із цим спеціаліст закликає не розводити паніку.

«Наразі ведеться дослідження, моніторинг зимових посівних, а саме озимого ячменю та ріпаку. Наразі вони проходять стадію зимівлі. Звісно, природно кліматичні умови для них цьогоріч відрізняються у порівнянні з минулими роками. Однак, ми маємо великі надії і сподівання, що посівні площі збережуться і врожай буде хорошим», – розповів Василь Васильович.

Окрім того, пан Кічак наголосив, якщо в наступних декадах випаде сніг або ж дощ, це лише допоможе озимим. А ось мороз може завдати непоправної шкоди.

«Цьогоріч аномальною була не лише зима, а й осінь. Згадаймо, за три місяці майже не було дощів. Отже, запас вологи в грунті критично мінімальний. Взимку не було снігів та інших опадів. Тож тут є свої проблеми. Якщо в найближчі тижні випадуть опади, в будь-якому вигляді, це тільки на добро для посівних.

А ось що стосується морозу, то саме він може завдати добрячої шкоди озимим культурам».

Ще однією проблемою для озимини може стати – розповсюдження різноманітних захворювань.

«На разі стан озимих культур є задовільним і таких критичних моментів немає. Але те, що уже потрібно готовитися усім спеціалістам і мати засоби захисту для боротьби з можливими хворобами культур, це діло невідкладне. Зараз основне – спостереження, моніторинг та недопущення стресових ситуацій.

Сучасні технології, технічне забезпечення дає можливість виправити ту чи іншу ситуацію миттєво. Найбільшою загрозою, вкотре наголошую, стануть критичні температурні режими, тобто мороз», – розповів Василь Кічак.