Головна Новини Як у Чорткові “дбають” про демобілізованих учасників АТО

Як у Чорткові “дбають” про демобілізованих учасників АТО

armija_ukrajina_soldatЦю історію, яку можна назвати детективом, Золотій пекторалі розповів старший офіцер відділення офіцерів запасу і кадрів Чортківського ОМВК майор Сергій Ємельянов.

Пан Сергій – кадровий військовий. У 2014 році брав участь в антитерористичній операції на сході України. Служив у 51-й окремій механізованій бригаді в складі якої потрапив у сумнозвісний Іловайський котел, де з Божої ласки залишився живий та неушкоджений. Після повернення додому офіцер отримав статус учасника АТО. На підставі Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій, окрім низки пільг, надаються й путівки на оздоровлення та відпочинок.
Майор Ємельянов вирішив скористатися своїм законним правом та опісля пережитого на війні, поправити стан здоров’я. Спочатку, для консультації, він звернувся до Чортківської райдержадміністрації. Там йому ввічливо пояснили, що у РДА є путівки призначені учасникам АТО але лише для жителів сільських населених пунктів району та смт. Заводське. Чортків є містом обласного значення, тому цим питанням займається створений відділ (чи управління) міської ради. Цей відділ знайти просто, позаяк на дверях кабінету №28 красується вивіска. Проте, коли Сергій Ємельянов сюди зайшов із вищезазначеним питанням, йому теж чемно пояснили, що путівок нема, як відділу теж. Розгублений офіцер ніяк не міг збагнути, що відбувається, бо формально відділ міської ради є, там працюють службовці, отримуючи зарплатню з бюджету, а де-факто його немає. З відчаю пан Сергій зателефонував на телефон «гарячої лінії» допомоги учасникам АТО, яка діє при Тернопільській ОДА. Через декілька днів йому звідтіля повідомили, що насправді у Чортківській міській раді відділу, про який він запитував, просто не існує, а путівки на законних підставах отримують та розподіляють лише там.
Учасник АТО Сергій Ємельянов, розчарувавшись у бездіяльності міської влади, прийняв рішення влаштувати відпочинок для себе та сім’ї самотужки. Добре, що він мав можливість так вчинити. А що мають робити інші мешканці Чорткова, які повернулися або найближчим часом повернуться з війни, і теж захочуть по-людськи відпочити? Важко відповісти, хоч на це питання має дати конкретну відповідь міський голова М. Вербіцький.
Диву дивуєшся як тут вдаються маневри на крутих і слизьких поворотах: місто всі хвилі поспіль валить мобілізацію за що персональну відповідальність несе міський голова, а тут ще коловорот з відділами, від чого страждатимуть хлопці-бійці АТО?! Такий «безпредєл» дійсно можливий лише в Чорткові.

Михайло Опиханий