Головна Новини Як тернопільські депутати «судили» акторів драмтеатру

Як тернопільські депутати «судили» акторів драмтеатру

Виправдовуватися та вбачатися за зйомки у польському фільмі «Волинь» довелося чотирьом акторам Тернопільського драмтеатру перед депутатами обласної ради. Останні таки добилися свого. У кінці жовтня в обласній раді за ініціативи представника ВО «Свобода» Олександра Башти було створено робочу групу з вивчення участі наших акторів у скандальному фільмі, який вийшов у прокат в Польщі. Перша зустріч депутатів з акторами не вдалася: пояснювати свою участь у фільмі актори відмовились, і їх підтримав весь колектив. Не прийшли актори і на друге засідання робочої групи напередодні сесії облради. Тоді свободівці вирішили діяти інакше. Під час чергового пленарного засідання вони запропонували відкласти виплату за академічність акторам. Загальна сума цієї виплати становить 444,5 тисячі гривень. Повернутися до цього питання пообіцяли після того, як робоча група надасть свої висновки, а зробити вона це може тільки після пояснень самих акторів. Тому четверо акторів, які зіграли у цьому фільмі, написали письмове пояснення депутатам. Під час чергового засідання робочої групи його озвучив голова робочої групи Олександр Башта.

«Ми, актори Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка Сергій Бачик, Олег Кирилів, Ігор Наконечний, Ірина Складан, з вересня 2014 року по травень 2016 року знімалися у фільмі «Волинь» режисера Войцеха Смажовського. У серпні 2014 року ми брали участь у кастингу, і згодом були затверджені на ролі, і після цього отримали сценарії. Кожен з нас, читаючи свій сценарій, в першу чергу звертав увагу і вичитував свою роль, а всі проблемні і гострі моменти, які зауважував у сценарії обговорював з режисером. Він говорив, що хоче зняти художній фільм про кохання польської дівчини та українського хлопця у страшні роки війни, у якому висвітлить своє бачення подій на Волині, і покаже глядачеві, до яких результатів призводить ненависть на національному, політичному чи релігійному грунті. Режисер запевняв, що хоча в основі сценарію лежить польське бачення даних подій, він думає про українську реакцію на фільм, і в жодному разі він не направлений проти українського народу і не трактуватиме, що українці погані. У нас не було підстав йому не вірити, адже в 2014 році Польща була найбільший адвокатом України в Європі. Ми не знімаємо з себе відповідальності за те, що керуючись творчим поривом і бажанням набути професійного досвіду, працюючи з таким майстром, як Смажовський, ми не до кінця оцінили політичну напруженість ситуації між польськими та українським трактуваннями подій на Волині. Повірте, сьогодні нам дуже шкода, що своєю участю у фільмі «Волинь» ми спричинили такий резонанс в українському суспільстві. У 2014 році ми й гадки не мали, що у відносинах між двох дружніх країн можуть наступити такі протиріччя, і цей фільм буде використовуватися в політичних цілях. Хочемо зазначити, що всі контакти з польською стороною ми влаштовували особисто, зйомки здійснювали на основі приватних домовленостей. Оскільки на час зйомки ми писали заяви на відпустки без збереження зарплати, то колектив театру не може нести відповідальність за дії співробітників у відпустці.»

Олександр Башта зазначив, що саме це вони і хотіли почути з самого початку, але актори відмовлялися пояснювати свою позицію. А залишити без уваги їх участь в цьому фільми депутати просто не могли: мовчати у такі ситуації означає погоджуватися з позицією поляків. Після цього депутати ще вислухали кожного з акторів.

«Я виконувала роль жінки-акушерки, яка двічі рятує головну героїню полячку, – сказала Ірина Складан. – Не вбиває, а рятує. Один раз ціною мого сина, у якого закохана полька, тому що його вбивають через неї, другий раз фактично власним життям. Ніколи не могла подумати, що моя роль викличе такі негативні емоції. І я особисто прошу пробачення у свідомих українців за те, що якимось чином образила своєю роботою, своєю професійною діяльністю політичні, свідомі почуття. Я знімалася у фільмі про кохання на тлі негативних подій. Фільм вийшов і судять нас чотирьох не за нашими ролями, а по загальному фільму.».

А Сергій Бачик сказав, що всі помиляються у житті і просив дати їм шанс розібратися з цими помилками.

«Я усвідомлюю, у яке кіно потрапив, – каже актор. – За ці два роки я стільки наслухався, що у мене таке відчуття ніби я тих всіх поляків сам повбивав. Прикро, що так сталося з моїми колегами. У всіх в житті є помилки. Дайте нам шанс розібратися зі своїми помилками».

У процесі виступів акторів депутат Михайло Тимошик зауважив, що вони не влаштовують судилище, а просто хочуть, щоб така ситуація більше не повторилася.

«Ми не робимо судилище над акторами, – сказав Михайло Тимошик, голова постійної комісії облради з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства. – Просто хотіли до цієї події привернути увагу, щоб така ситуація більше не повторювалася. Є історичні кінофільми, є художні. Тут відбувся перегин зі сторони польського режисера, напевне сценарій змінювався по ходу, і свідомо коригувався. Прикро, що актори стали заручниками цього. Але ми вже наголошували, що надбавка за академічність акторам не знята, а перенесена на пізніший термін. Є ситуація, і ми хотіли про неї поговорити, привернути до цього увагу. Ми маємо письмове пояснення і почули думки акторів. Є помилка, і ми хочемо виправити її спільно, щоб завтра не було 25 осіб, які повторять цю помилку.».