Головна Новини Як тернополянам отримати гроші за зекономлені субсидії

Як тернополянам отримати гроші за зекономлені субсидії

Субсидіантам для отримання коштів необхідно з 1 липня до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.
Про це повідомив директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим Боярський в ефірі програми «На часі».
«Минулого року кошти, які були зекономлені під час опалювального періоду, могли використовуватися в неопалювальний. Зараз запроваджено механізм монетизації зекономлених субсидій. Він передбачає грошову виплату енергоощадним родинам – еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу, – зазначив Вадим Боярський. – Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення. Кошти, які отримає споживач, він може використати на власний розсуд».
Він наголосив, що відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, здійснюється субсидіантом самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим.
Крім того, Вадим Боярський повідомив, що, згідно зі статтею 165.1.1 Податкового кодексу України, субсидія, незалежно від вигляду в якому вона виплачується, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація частини зекономлених субсидій жодним чином не впливає на процес декларування, а отримана від держави сума  не повинна зазначатися у Декларації про доходи громадян, прес-служба ТОДА