Головна Новини Як тернополянам вберегтися від спалаху кору

Як тернополянам вберегтися від спалаху кору

Тридцять випадків захворювання на кір зареєстрували на Тернопільщині станом на 16 червня. Спалах захворювання зафіксовано у Бучацькому районі, де захворіло на кір 25 осіб. Найбільше хворих у Бучачі, у дитячому садочку «Теремок» – 18 осіб: 16 дітей і 2 дорослих. Також три випадки кору виявили у Чортківському районі і по одному у Борщівському і Збаразькому.

«В області з червня розпочався черговий, прогнозований епідемічний підйом захворюваності на кір, – повідомила під час засідання прес-клубу Світлана Маціпура, лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». – Маємо  зареєстровано 30 випадків: з них 8 дорослих та 22 дітей. 25 – в Бучацькому районі, 3 – Чортківському і  по одному в Борщівському і Збаразькому районах. Зі всіх випадків маємо підтверджено лабораторно 5 випадків, інші матеріал ще в роботі. В Бучачі зареєстровано спалах кору в ДНЗ «Теремок»: 18 випадків, із них 16 дітей і двоє дорослих. Серед всіх дорослих зареєстрований випадок захворювання 50-річої жінки. Серед дітей найбільше хворих 5-9 років і один 4 роки. Згідно щеплювального статусу серед хворих більше половини – 54% – особи, які не мали жодного щеплення або невідомі дані про щеплення, 35% – отримали лише одне щеплення, 10% – люди, які отримали два щеплення, але ще в дитинстві. Пройшло більше 10 років з останнього щеплення і вони захворіли.».

В останні роки було три підйоми захворюваності на кір: у 2001, 2006 та 2012 роках. Тож медик прогнозували на цей рік також підвищення рівня захворюваності. На початку року випадків хвороби в наші області не реєстрували, хоча в інших регіонах вони були. За даними МОЗ станом на 13 червня в Україні зареєстровано 735 випадків кору, із них 536 – діти і підлітки. Захворюваність реєструється у 15 областях. Найбільша кількість в Івано-Франківській – 392 та Одеській.

«Зростання захворюваності пов’язане з низьким охопленням щепленням дітей і дорослих, – зазначає Марія Павельєва, завідувач відділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України. – Проаналізувавши показники охоплення щепленнями за останні роки можемо сказати, що вони досить низькі. Якщо в 2015 році щеплення, а вони поводяться в 12 місяців та 6 років, сягали 50-60%, то у 2016 – надзвичайно низькі – 20%. За 5 місяців 2017 року показники також низькі. Таким чином у нас є багато сприятливих до хвороби організмів, тобто дітей, які не захищені і можуть захворіти на кір. Єдиним засобом захисту при такому захворюванні, як кір, є вакцинація. В область централізовано вже поступила за державний кошт вакцина проти кору, паротиту і краснухи і, відповідно, з 19 червня вона буде розподілена по всіх районах. Це вакцина для проведення планових щеплень вікових груп, які були заплановані на 2017 рік. Щеплення можна отримати в лікувально-профілактичних закладах за місцем проживання. Враховуючи, що у нас багато випадків коли ми недостатньо були забезпечені імунобіологічними препаратами, в нас ще є включені до календаря щеплень такі категорії, як діти старші двох років, які були неохоплені з різних причин, і діти старше семи років. Вони також можуть отримати вакцинацією проти кору, паротиту і краснухи. У нас немає моновакцини, ми використовуємо тривакцину, але вона дає достатній рівень захисту до захворювання на кір. За останні 10 років по вакцині КПК в нашій області жодного ускладнення не було.».

Захворювання, за словами Ольги Дивоняк, завідувача інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої клінічної лікарні, починається із високої температури 38-39 градусів, іноді і до 40 градусів, яка погано коригується жарознижувальними засобами. Також для кору характерні прояви кон’юктивіту: почервоніння очей, набряклість повік, сльозоточивість, катаральні явища: закладений ніс, нежить, постійний надсадний кашель, який не приносить полегшення, а виснажує, не дає дитині спати. На четверту-п’яту добу з’являється висипка яскраво-червоного кольору, яка починається із голови, найчастіше за вухами і переніссі, а за декілька годин вкриває все обличчя і поступово зливається у великі плями. За чотири дні висипка вкриває все тіло. В цей час продовжуються нежить і кашель, можуть виникати ускладнення: запалення вуха, корева пневмонія або енцефаліт. На жаль, за минулі епідемії кору по Україні від ускладнень померли 11 дітей. Кір передається тільки від хворої особи, яка особливо заразна за два дні до початку клінічних ознак хвороби, тобто в два останні дні інкубаційного періоду хвороби і ще перші всім днів хвороби. Якщо виникли ускладнення, то заразність подовжується ще не 10 днів. Через третіх осіб захворювання не передається. Як не допускати помилок і як діяти батькам, якщо все-таки дитина захворіла радить Ольга Дивоняк.

«Найчастіші помилки батьків: коли діти хворі, гарячкують, мають нежить, кашель їх ведуть у поліклініку і сприяють тому, що хвороба поширюється в геометричній прогресії, – каже Ольга Дивоняк, головний позаштатний спеціаліст – дитячий інфекціоніст управління охорони здоров’я. – Тому якщо є температура, катаральні прояви, треба викликати педіатра чи сімейного лікаря на дім, тим самим ви будете спряти ізоляції хворого і припиненню поширенню захворювання. Якщо дитині виставлений діагноз кір, то всім контактним особам, які є вдома, треба упродовж п’яти днів з часу першого контакту з хворим ввести імуноглобулін, щоб  полегшити подальший перебіг захворювання. Зазвичай, батьки пізно звертаються за медичною допомогою і діти поступають в стаціонар фактично через пізнє звернення. Батьки люблять самі давати антибіотики дитині. Дві-три доби дитина температурить, не викликаючи лікаря, мама дає антибіотик, а через добу-півтора з’являється висипка, яка трактується, як алергія, насправді ж це не так. Тому не займайтеся самолікуванням, а  при появі перших ознак хвороби викликайте лікаря. Всі ми знаємо, як виглядає кір, вже є настороженість, тому зуміємо виставити правильний діагноз, в перші дні хвороби є певні симптоми, які на це вказують, вже можна поставити кір в катаральному періоді. Думаю ми з цим підвищенням захворюваності зможемо надати допомогу вчасно і постараємось, щоб не було важких і летальних випадків. Показами до госпіталізації при кору є вік дітей до року – обов’язково. Імуноскомпрометовані діти, тобто ті, які отримують імуномоделюючі засоби, супрасинотерапію, онкогематологічні діти з віл/снідом, ті, які мають хронічну патологію, яка на період хвороби на кір загострилася. При сумнівному діагнозі і при тяжкому перебігу кору також госпіталізують хворих. Якщо стан легкий і середньо-тяжкий дитина може лікуватися вдома.».