Головна Новини Як “синьківський” олігарх Фірташ прихватизував 70% облгазів

Як “синьківський” олігарх Фірташ прихватизував 70% облгазів

firtash1Народний депутат України, голова підкомітету держбезпеки Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус звернувся до Міністерства внутрішніх справ з проханням перевірити факти незаконної приватизації державних облгазів олігархом Дмитром Фірташем.
Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook.
Народний депутат зазначає, що регіональні газорозподільні мережі безкоштовно експлуатуються олігархами завдяки тісним зв’язкам з попередньою владою.
«Газовий король, партнер «Газпрому» мільярдер Дмитро Фірташ за останні кілька років сконцентрував в своїх руках більше 70% всіх обласних газопостачальних підприємств України. Робив він це по-різному. Іноді прямо, іноді через компанії, контроль над якими не визнавав. Але гроші на купівлю облгазів їм давав», – сказав Андрій Левус.
«Так, маловідома компанія «Газтек» за короткий проміжок часу стала власником десятка найбільших газопостачальних підприємств», – додав він.
«Як наближений до Януковича олігарх, Дмитро Фірташ став власником 75% облгазів. Він виймав і продовжує виймати надприбутки з кожної мережі, з кожної свердловини, при цьому не вкладаючи жодної копійки в модернізацію галузі», – наголосив Левус.
Голова підкомітету держбезпеки наголосив, що така монополія в газовій галузі є шкідливою і несе загрозу національній безпеці України.
Народний депутат також зазначив, що державна компанія «Газ України» звернулася у лютому 2015 року в Окружний адмінсуд Києва, вимагаючи визнати недійсною постанову Кабінету Міністрів Миколи Азарова №770 від 20 серпня 2012 року, якою було здійснено у 2012 році державних газорозподільних мереж у відання приватним облгазам.