Головна Новини Як «свободівіці» та «радикали» спаплюжили День Соборності

Як «свободівіці» та «радикали» спаплюжили День Соборності

Традиційно Тернопільщина та Хмельниччина відзначають День Злуки на мосту через р.Збруч, що зараз єднає дві області. У далекому 1919-му саме на цьому місці пролягав кордон і відбулося єднання ЗУНР та УНР – тож подія має глибоке історичне коріння. Ця традиція має важливе значення особливо зараз, коли агресор не полишає наміру розділити Україну.

Але навіть в такий важливий для жителів обох областей та усіх громадян України день, політичні сили ВО «Свобода» та «Радикальна партія Олега Ляшка» вирішили вдатися до провокацій.

Перш за все, вони проігнорували звернення оргкомітету утриматися від політичної символіки під час офіційних заходів – адже в цей день важливо показати саме єдність нації та громадську злагоду. Натомість прапори свободівців та радикалів заполонили практично весь простір.

При бажанні, кожна з цих політичних сил цілком могла проявити себе, організувавши власну потужну акцію. Ідейності, мабуть, таки не вистачило – тож вдалися до відвертого саботажу. Вони не соромилися вигукувати «речівки» та наперед завчені гасла навіть під час богослужіння та хвилини мовчання по загиблим.

На берегах р.Збруч зібралося близько 5 тис людей – місцевих жителів та громадськість двох областей, які прийшли взяти участь в урочистостях за покликом душі. Однак, щоб зайняти перші ряди, маріонеткові прапороносці зухвало їх відсували. Мета була одна – абищо потрапити в об’єктиви телекамер та фотоапаратів. Примітивно керована акція дала збій, коли ледь не вийшло так, що свободівець нардеп Головко виступав на фоні прапорів Ляшка, а його колега по парламенту Омельченко в об’єктиви потрапляв з прапорами «Свободи».

Та остаточно спаплюжили свято ці політичні сили тим, що не явилися на концертну програму, яку щиро готували художні колективи Тернопільської та Хмельницької областей, участь брав і знаний своєю майстерністю оркестр «Оркестра волі». Для цих людей творчість – їхній внесок у суспільне життя. В такий особливий день все, що вони отримали – повне ігнорування. В залі прапорів вже не було – воно й не дивно, адже і свободівці, і радикали вже відпрацювали свою «картинку». Цим вони виявили свою крайню неповагу до громадськості й до самого Дня Соборності, чим ще раз переконали у своїй політичній недалекоглядності. «Не по словам суди, а по діянням…»… На жаль, попри «солодку» риторику лідерів цих політичних сил – маємо факти ганебної поведінки людей, що є у їхніх рядах.