Головна Новини Як прокуратура на Тернопільщині “присікає” дерибан земель

Як прокуратура на Тернопільщині “присікає” дерибан земель

ЗемляНа Тернопільщині  активізовано роботу прокуратури щодо викриття кримінальних правопорушень у сфері земельних правовідносин.

“Прокуратурою області повідомлено про підозру керівнику одного з відділів Держземагентства в області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Внаслідок протиправних дій посадовця із земель державного лісового фонду вибула земельна ділянка загальною площею 2, 54 га вартістю 8 млн 107 тис грн, чим завдано державі тяжкі наслідки” наголосив Юрій Гулкевич.

На даний час прокуратурою області скеровано до суду клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу та відсторонення його від займаної посади.

Також прокуратурою області повідомлено про підозру колишньому керівнику ще одного з відділів Держземагентства в області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість).

Внаслідок службової недбалості посадовця з власності територіальної громади незаконно відчужено землю площею 2,26 га, вартістю  понад 900 тис. грн.,   чим спричинено тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам.

На даний час прокуратурою готується повідомлення про підозру.

Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення посадовими особами однієї з сільських рад Заліщицького району та керівника відділу Держземагентства в області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість).

Встановлено, що посадові особи сільської ради та відділу Держземагентства в області незаконно передали для ведення особистого селянського господарства у приватну власність земельну ділянку, на якій знаходиться багатошарова пам’ятка археології площею 0,2053 га, вартістю понад 12,5 млн. грн.

Також триває розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення посадовими особами Тернопільської РДА та відділу Держземагентства в області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

Внаслідок протиправних дій посадових осіб з власності територіальної громади було незаконно відчужено землю площею 0,64 га, вартістю  понад 250 тис. грн.

Органами прокуратури області у поточному році продовжено системну роботу, спрямовану на посилення протидії корупційним проявам у регіоні, утвердження принципу невідворотності відповідальності за корупційні правопорушення.

Як наслідок уже в січні-лютому до суду скеровано 12 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях про корупційні злочини, до відповідальності притягнуто 15 осіб. Ще 11 кримінальних проваджень на даний час розслідуються і найближчим часом вони будуть скеровані до суду.

Серед притягнутих до кримінальної відповідальності 4 державні службовці – керівники підрозділів виконавчої та реєстраційної служб, а також керівник підрозділу ОДА, 2 міліціонери, 1 податківець, 3 посадовці органів місцевого самоврядування, лікар медико-соціальної експертної комісії, ряд працівників юридичних осіб публічного права.

Діяльність щодо протидії корупції, Генеральним прокурором України визнана пріоритетним напрямом діяльності для усіх прокурорів. Із врахуванням цих вимог буде плануватися та організовуватися робота органів прокуратури області.