Головна Новини Як “прихватизовують” Кременецький цукровий завод

Як “прихватизовують” Кременецький цукровий завод

Про схему передачі державних пакетів акцій семи цукрозаводів області в управління двом київським фірмам-газопостачальникам та створення ЗАТ «Тернопільський агропромисловий комплекс», який дуже скоро заволодів цілісними майновими комплексами цукрозаводів, «ДТ» вже писало двічі. ВАТ «Кременецький цукрозавод» до «солодкого консорціуму» не увійшов. Та механізми відчуження майна на користь потужних комерційних структур тут були ще більш вишуканими. А швидкість, із якою вони впроваджувалися, можна вважати справді блискавичною.

Згідно з Державною програмою приватизації на 1999 рік, ВАТ «Кременецький цукровий завод» було зараховано до категорії «Г». Це означає, що у державній власності повинен залишатися пакет акцій у розмірі 25 відсотків плюс одна акція. Тим самим держава забезпечує можливість впливати на рішення зборів акціонерів, на яких розглядаються важливі питання, зокрема відчуження майна заводу.

Але на червень 1999 року контрольний пакет акцій цукрового заводу — а це понад 51 відсоток — уже було зосереджено в руках київського ЗАТ «Торговий дім «Дніпро». Однак та той час у власності держави ще залишалося 29 відсотків акцій, а 19 відсотків належало простим акціонерам — працівникам заводу та сільгоспвиробникам, які здавали на підприємство цукрову сировину. Державний пакет акцій було передано в розпорядження новоствореного територіального представництва Національного агентства з управління державними корпоративними правами.

І ось 8 червня 1999 року, з ініціативи власника контрольного пакета — ЗАТ «Торговий дім «Дніпро», скликаються загальні збори акціонерів, на яких обрано нове керівництво заводу та спостережну раду. До неї увійшли три представники київської фірми-власника, два працівники підприємства і представник Національного агентства.

До порядку денного зборів було внесено питання про входження ВАТ «Кременецький цукровий завод» до київського ЗАТ «Д.С. «Інвестмент» . Але яким чином це інвестування має здійснюватися, решті акціонерів не сповістили. Було добре відомо, що кременецька цукроварня не має коштів, щоб викупити акції ЗАТу. Та більшістю голосів пропозицію прийнято! Мета вимальовувалася досить прозоро — привласнити майновий комплекс заводу.

Через кілька днів, як з’ясували працівники Управління боротьби з організованою злочинністю УМВС в області в ході оперативної перевірки, відбулося фіктивне засідання спостережної ради ВАТ «Кременецький цукровий завод». Було прийнято рішення про входження заводу як акціонера до ЗАТ «Д.С. «Інвестмент». Але як? А саме шляхом відчуження майна в обмін на акції підприємства-«інвестувальника».

А далі події розвивалися з фантастичною швидкістю. Керуючись наданими повноваженнями, керівники заводу без згоди інших членів спостережної ради укладають явно збиткові угоди купівлі-продажу та міни майна ВАТу із «Д.С. «Інвестмент» на суму майже 422 тисячі гривень, а також іншими акціонерами цього ж ЗАТу — київськими акціонерними товариствами «ДАН Медіа», «Торговий дім «Дніпро», «Промінвест» — загалом на 344 тисячі 944 гривні. А оскільки керівниками та засновниками вказаних підприємств є представники АТ «Торговий дім «Дніпро», то майно цукрозаводу стало власністю «дніпровців».

Загальний результат вийшов такий — було проведено експертну оцінку всього виробничого майна ВАТ «Кременецький цукровий завод». Його оцінили у 820 тисяч 700 гривень. За такою ж ціною упродовж десяти днів воно було реалізоване, тоді як залишкова балансова вартість виробничого комплексу становила понад 11 млн. гривень. Зауважимо, що всі укладені угоди суперечили Державній програмі приватизації на 1999 рік, затвердженій Указом Президента від 24 лютого того ж року. В основному документі, який регламентує умови приватизації, було чітко записано, що підприємствам, у яких державна частка власності перевищує 25 відсотків плюс одна акція, заборонено проводити відчуження майна, якщо його залишкова вартість становить понад 25 відсотків статутного фонду підприємства. Державі, власнику 29-відсоткового пакета акцій, було завдано збитків на суму 2 млн. 378 тисяч гривень.

Буквально через два місяці нові власники майна та три фізичні особи з метою його легалізації створюють ЗАТ «Кременецький цукровий завод», який існує по грудень 2000 року. До того часу ВАТ оголошено банкрутом. За ним ще залишаються величезні податкові та пенсійні борги, які оцінюються майже у 900 тисяч гривень. Але без дозволу податкової адміністрації більшість виробничих і невиробничих засобів було реалізовано. Трохи згодом тоді ще Арбітражний суд Тернопільської області угоди купівлі визнає недійсними, але майно ВАТові не повернув ніхто.

Тим часом господарі ЗАТу відпрацьовують нові схеми руху колишнього «ватівського» майна. Відбувається передача великої частини виробн?6?