Головна Новини Як працюватиме “договірна” медицина на Тернопільщині

Як працюватиме “договірна” медицина на Тернопільщині

2017-й — рік реформ первинної медико-санітарної допомоги. З 1 січня усі сімейні лікарі, а також терапевти та педіатри опрацьовують списки пацієнтів, жителів Тернопільської області — скільки з них покинули місце проживання, а скільки залишилися в зоні обслуговування. Кінцеву інформацію вноситимуть у так звані «червоні» та «зелені» реєстри, повідомляє начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук. За підсумками буде сформований повний електронний реєстр пацієнтів.
«Червоний» – це сімейний журнал, який, наразі, є у наявності в лікарів, а «зелений» – вже сформований список пацієнтів, які укладатимуть з сімейним лікарем угоду про надання медичної допомоги», — зазначає Володимир Богайчук.
Також він звернув увагу на те, що з 1 липня змінюється система фінансування. До цього часу в системі охорони здоров’я діяли чотири джерела фінансування — громади, районні ради та адміністрації, обласний бюджет та міський бюджет.
«На рівні МОЗ запрацює Національна служба здоров’я — так звана державна страхова медицина. У перспективі до неї зможуть долучатися й інші приватні страхові компанії, де пацієнт матиме можливість додатково застрахуватися. Так працює весь світ», — зазначив начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА.
За його словами, орієнтовна сума, запланована на одного пацієнта — близько 1000 гривень. Сюди ж входять вторинна допомога і третинна допомога. За кожну підписану угоду сімейний лікар отримуватиме  близько 240 гривень у рік. Мінімальна заробітна плата у розмірі 3200 гривень, зрозуміло, буде збережена й не залежатиме від кількості підписаних угод.
«Чим більше лікар пролікував, обстежив та провів профілактичне обстеження пацієнтів — тим вища у нього буде зарплата», — підсумував Володимир Богайчук.