Головна Новини Як пережити карантин і не піддаватися паніці: поради від тернопільського психолога

Як пережити карантин і не піддаватися паніці: поради від тернопільського психолога

«Як це витримати?», «Що робите, люди?», «Що купуєте?», «Як вбити час?», «Все одно захворіють всі…» – подібну поведінку людей можемо спостерігати зараз у соцмережах. Події, які відбуваються на даний час у суспільстві, порушують звичні ритми нашого життя, шаблони поведінки, щоденні побутові ритуали, пише Шумськ Інфо

На початку вам навіть буде імпонувати така зміна, бо людський розум завжди з цікавістю ставиться до усього нового. Але з часом на зміну прийде апатія, розпач і навіть паніка… Як же організувати себе і правильно пережити карантин. Поради шумчанам дає кандидат психологічних наук, доцент кафедри психології ТНТУ ім.І.Пулюя Інна Моначин.

  • Найперше, не порушуйте правил. Вставайте вранці в певній годині, яка є звичною для вас; вмивайтеся і чистіть зуби; причісуйтеся і одягайтеся; готуйте сніданок і снідайте; виконуйте найпростіші вправи для гарного самопочуття; телефонуйте рідним та близьким; виділяйте час для зайняття роботою чи хобі.
  • Плануйте свій день згідно з вашими потребами та потребами родини. Можна починати вивчати щось нове та цікаве для себе (особистісний розвиток дуже захоплює та очищає від деструктивних думок); виділити 15 хвилин на перегляд новин; (вдень, або ввечері); можна скласти список фільмів, які б ви хотіли переглянути.
  • Найбільше людей об’єднує їжа! Спільні ритуали прийоми їжі зближують, тому старайтеся снідати, обідати та вечеряти усією сім’єю. Цікаво готувати страви різних країн. Обов’язки домашньої роботи теж потрібно розподіляти порівну – приготування їжі, миття посуду, прибирання тощо.
  • Подорожуйте у різні країни, але – віртуально. А ще – пробуйте малювати, вишивати, ліпити або робити щось таке, чого ви раніше не робили. До речі, спроби нових видів діяльності, можуть стати для вас додатковим заробітком.
  • Знайдіть час для молитви (спільної або наодинці), спілкуйтеся один з одним, зі своїми дітьми, переглядайте фото, пригадуйте і обговорюйте приємні миті вашого життя, будуйте плани на майбутнє і записуйте, у який період ви їх будете виконувати.
  • Грайте у настільні ігри зі своїми дітьми, розповідайте їм про ваші захоплення в дитинстві, про події з дитинства, які вплинули на ваше життя. Такі щоденні організації нашого побуту, взаємодії та діяльності додадуть відчуття захищеності, стабільності та безпеки.
  • Як правило, стосунки в родині, є найважливішими, тому правильний розподіл часу з кожним членом сім’ї та один з одними посилюють емоційні зв’язки, структурують та впорядковують сімейне життя.Та важливо – не переборщити.
  • Знаходити час для роботи, сім’ї і для того, щоб побути наодинці. Основне наші переживання, як внутрішню роботу організму, спрямувати на необхідний вектор власного розвитку.

Усім бажаю приємного проведення часу на карантині. І пам’ятайте: Карантин – це лише епізод вашого життя! Плануйте і обмірковуйте власне майбутнє! Будьте здорові!