Головна Новини Як перевірити надійність забудовника?

Як перевірити надійність забудовника?

В Україні з’явився новий сервіс monitor.estate який убезпечує людей від шахраїв в будівельній галузі.
Тепер щоб купити квартиру в новобудові чи на вторинному ринку не треба обдзвонювати знайомих і самим проводити розслідування чи законна будова чи добросовісний забудівник та чи не знаходиться квартира під заставою чи іншими зобов’язаннями, а достатньо потрати кілька годин часу та невелику суму, і юристи сервісу “Monitor Estate” які допоможуть вам встановити істину.
Якщо раніше перевірити забудівника було практично неможливо, то зараз можна написати або замовити послугу у https://monitor.estate/
Розглянемо основні моменти, на які треба звернути увагу, вирішуючи питання про довіру до того чи іншого забудовнику.

1. Вік компанії

Чим старше компанія, тим вона надійніше. Однак в більшості випадків вік українських будівельних компаній обмежений 28 роками.

2. Історія та структура компанії

Нерідко компанії перереєстровуються в податкових органах, причому з різних причин – від банальних організаційних до відкриття нової юридичної особи внаслідок серйозних проблем попередньої.
Крім того, варто звернути увагу і на персони засновників: сьогодні на ринку діє чимало організацій-забудовників з начебто чистою репутацією, але є «перевтіленнями» проблемних фірм.
Приблизно така ж ситуація з внутрішньою структурою компаній-забудовників, часто представляють собою складні концерни. Якщо будівництвом конкретного об’єкта займається головна компанія – забудовник виглядає надійніше, дочірні ж фірми, навіть виступаючи під маркою основний, можуть змінюватися, «губитися» і т.д., здаючи не надто якісні об’єкти.
Особливо відзначимо і необхідність перевірки відомостей про конфлікти, пов’язаних з діяльністю забудовника. Ні для кого не секрет, що до багатьох будівельних компаній пред’являли серйозні претензії і покупці – аж до проведення пікетів, звернень до суду та правоохоронних органів, і підрядники, і самі органи – аж до порушення кримінальних справ стосовно посадових осіб забудовників.

3. Прострочення здачі об’єктів

Треба враховувати, що проблеми трапляються практично у всіх забудовників, але якщо у компанії спостерігається тенденція затримки здачі об’єктів – ставитися до неї треба трохи насторожено, незважаючи на всі красиві запевнення.
Звернути увагу варто і на терміни здачі обіцяних покупцям об’єктів інфраструктури при житловому комплексі.

4. Наявність дозвільної документації на будівництво

Нерідко прострочення здачі об’єктів викликана тим, що забудовники починають зводити будівлі, ще не отримавши всі необхідні дозволи від державних органів. Результатом може стати не тільки затримка здачі житла, але і зміни проекту, перепланування будівлі, що будується і т.д. тут вам в нагоді стане сервіс “Монитор Эстейт”.
Аналогічна ситуація може виникнути і з отриманням дозволу на введення будівлі в експлуатацію.

5. Зміст пропонованих покупцям договорів

Один з ключових моментів. Мало просто звернути увагу на назву договору участі в пайовому будівництві – слід його спокійно і уважно вивчити, бажано із залученням професійного юриста.
Якщо в офісі компанії вам відмовляються видати проект договору на руки – це не може не викликати серйозних сумнівів в надійності забудовника.
Вся «конфіденційність» зазвичай полягає в додаткових положеннях, істотно знижують ризики забудовника, і, відповідно, збільшують ризики покупця.
Особливо відзначимо вельми поширений момент, коли в договорах допускаються «похибки» з боку забудовника щодо площі об’єктів, що здаються: найчастіше за час будівництва квартира встигає «підрости» на пару кв. м, за які покупцеві доводиться доплачувати.
Ще один вид «подарунків» від забудовників – нав’язування додаткових послуг, які можуть виливатися в досить значні суми.

6. Відкритість інформації про об’єкти

Якщо ви почнете займатися пошуком житла в Інтернеті, то обов’язково зіткнетеся з тим, що значна більшість сайтів забудовників містять мінімум інформації про об’єкти.
А ось конкретики немає ніякої: відомості про місце розташування об’єкта розмиті, про метраж і плануваннях інформація відсутня.

7. Відповідність інформації про об’єкти дійсності

Само собою зрозуміло, що кожен продавець прагне прикрасити свій товар, але всьому є межа. Тим більше коли це стосується вашого житла. Однак нерідко житлові комплекси описуються дуже привабливо, але при цьому «забуваються» дуже важливі мінуси.
Наприклад, на сайті забудовника написано, що будується будинок розташований в екологічно чистій місцевості, при цьому тут чудова транспортна доступність, і все це за дуже низькими цінами.
А якщо подивитися на карту і поритися в інтернеті, то виявиться, що вікна будівлі виходять на розв’язку багатополосного шосе, в декількох кроках проходить залізнична гілка, а сама будівля побудована на місці колишньої промзони.
Все це та багато іншого допоможе вам з’ясувати сервіс Monitor.Estate — автоматичний юридичний аудит об’єктів нерухомості онлайн