Головна Новини Як на Тернопільщині порушують процедуру державних закупівель

Як на Тернопільщині порушують процедуру державних закупівель

Ряд порушень у процедурі державних закупівель виявили представники громадської організації «Центр громадського моніторингу та досліджень». Хто потрапив у рейтинг найбільших порушників у Тернопільській області розповіли під час прес-конференції 28 вересня.

  • На Тернопільщині є кілька випадків, які дуже промовисто ілюструють конфлікт інтересів при проведенні тендерів, – розповів Мирослав Сімка, голова правління громадської організації «Центр громадського моніторингу та досліджень». – Яскравим прикладом є закупівля хліба і хлібобулочних виробів відділом освіти Бучацької райдержадміністрації. У ній приймала участь вся сім’я Петра Гадза – засновника «Бучачагрохлібпрому», депутата облради. У засновниках цього товариства є також його донька. А другим учасником торгів, тобто конкурентом, була фізична особа Марія Гадз – його дружина. Фізична особа запропонувала вищу ціну і переможцем вийшов «Бучачагрохлібпром». Після нашого розслідування, стосовно цього випадку було відкрите кримінальне провадження. Зараз ці структури в закупівлях вже не беруть участі. Вони внесені у відповідний список Антимонопольного комітету і не мають права брати участь в торгах упродовж трьох років. Прихований конфлікт інтересів ми виявили під час дослідження нової закупівлі, яку перевіряли місяць тому. Мова про Національний заповідник «Замки Тернопілля», який підпорядкований міністерству культури України. Вони проводили закупівлю з реставраційно-відновлювальних робіт одного із замків. Свої пропозиції подали дві організації : «Волинь-реставрація» і «Кам’янець-Подільський-реставрація». Йдеться про розподіл більше 12 мільйонів гривень. У результаті дослідження виявилося, що до обох організацій має відношення одна особа – Олександр Лонський. Паралельно він є засновником ще ряду товариств пов’язаних з реставрацією. Тобто, утворився конгломерат реставраційних підприємств. Справа ще в тому, що роботи проводять на Тернопільщині, але всі підприємства-виконавці робіт зареєстровані у Києві. Це означає, що їхні керівники чи засновники прямо дотичні до міністерства культури України де відбувається розподіл асигнувань.

Серед порушників процедури державних закупівель опинилося також управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради.

  • Управління проводило тендер на ремонт частини Набережної ставу, – розповів Юрій Кузько, член правління ГО «Центр громадського моніторингу та досліджень». – Переможцем визначили «Тернопільбуд» – фірму колишнього депутата міськради Василя Лило. Натомість була відхилена найдешевша пропозиція фірми «Укрспецмонтажінвест», яка пропонувала виконати роботи на 500 тисяч гривень дешевше. Відхилили її на підставі того, що у даних Єдиного державного реєстру не була зазначена інформація про кінцевого бенефіцеарного власника. Ми проаналізували цю закупівлю і виявилося, що фірма не повинна була цю інформацію зазначати, оскільки засновником фірми є фізична особа. Відповідно до законодавства, якщо засновником є фізична особа, то вона одночасно є і бенефіціарним власником. Тобто, за цією підставою пропозицію на півмільйона дешевшу було відхилено неправомірно. Ми звернулися у Держфінінспекцію і вони підтвердили, що дійсно пропозиція з цієї підстави була відхилена неправомірно. Більше того, провівши додаткову перевірку фінінспекція виявила, що третій учасник тендеру ТОВ «Інвестбуд» подало документ, які не відповідали законодавству. Замовнику треба було взагалі відмінити цю закупівлю, скільки одну фірму він відхилив, а інша фірма подала документи з порушеннями. Але замовник «крутив» тендером, як хотів, щоб переможцем виявився той, хто був найпотрібніший.

До рейтингу порушників процедури державних закупівель також увійшли державні органи і підприємства Лановецького, Бучацького і Бережанського районів. Експерти й надалі будуть досліджувати проведення державних закупівель, в тому числі й тендерів на невеликі суми – від 10 тисяч гривень. Це дозволить виявити схеми «відмивання грошей» на низинному рівні.