Головна Новини Як на Тернопільщині борються з работоргівлею

Як на Тернопільщині борються з работоргівлею

Не лише в Україні, а й в усьому світі торгівля людьми пов’язана переважно з трудовою та сексуальною експлуатаціями. Саме тому ця тема не втрачає своєї актуальності задля того, щоб запобігти цьому, попередити та вберегти людей від майбутніх психологічних, моральних та фізичних травм.

Зокрема, нещодавно у Тернопільському прес-клубі відбулася прес-конференція на тему «Впровадження національного механізму взаємодії з протидії торгівлі людьми у Тернопільській області». Участь у розмові взяли, начальник відділу сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний, начальник відділу боротьби із злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми ГУНП у Тернопільській області Олександр Буняк та координатор програм «ТМЖК «Відродження нації» Марина Пасєчник.

Як повідомив під час прес-конференції начальник відділу сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний, у 2016 році на виконання Державної  соціальної програми протидії торгівлі людьми у Тернопільській області було прийнято та затверджено обласну програму протидії торгівлі людьми на період до 2020 року. На виконання заходів цієї програми в обласному бюджеті передбачено 320 тис. гривень. При цьому, розпорядженням голови Тернопільської обласної державної адміністрації від 11 березня 2016 року № 132-од «Про обласну програму координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, попередження насильства в сім’ї та протидії торгівлі людьми» створена та діє координаційна рада.

Також, за словами Ігоря Чорного, з метою підтримки та підготовки фахівців у 2016 році були проведені спеціальні тренінги для відповідальних за проведення процедури встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Розроблені також навчальні модулі для слухачів центру, які здійснюють повноваження у сфері протидії торгівлі людьми. А на курсах підвищення кваліфікації педагогічних працівників включено спецкурс з питань запобігання та профілактики торгівлі людьми. Крім того, впроваджена програма виховної роботи з учнями загальноосвітніх та  професійно-технічних навчальних закладів з питань протидії торгівлі людьми «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція».

Водночас, як зазначив Ігор Чорний, протягом 2012-1016 років в області 14 особам встановлено статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми. У 2017 році ж надійшло вже 7 звернень від осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

«Особи, які отримали даний статус, забезпечені безоплатним отриманням психологічної, медичної,  правової, соціальної допомоги, а також допомоги у працевлаштуванні, перекваліфікації та підвищенні кваліфікації. Більшість осіб, які отримали статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми безкоштовно отримали допомогу у реабілітаційному центрі МОМ (Міжнародна організація з міграції – ред.) у м. Київ», – підкреслив Ігор Чорний.

Також, як він наголосив, співпрацюючи з Тернопільським міським жіночим клубом «Відродження нації», забезпечено надання 11 особам фінансової допомоги у придбанні інструментів для самозайнятості. А 2 особам, які постраждали від торгівлі людьми, з метою захисту та безпеки було здійснено оплату оренди житла. В лікувальних ж установах особам, які постраждали від торгівлі людьми, надають безкоштовно медичну допомогу.

В області діють також 2 державні установи для перебування постраждалих від торгівлі людьми, а саме: центр соціально-психологічної допомоги «Родина» та центр соціально-психологічної реабілітації дітей служби у справах дітей Тернопільської облдержадміністрації. Проводиться також інформаційно-роз’яснювальної робота серед усіх верств населення, особливо серед груп «ризику». А з метою розвитку співробітництва, вивчення та використання міжнародного досвіду із запобігання торгівлі людьми, захисту прав осіб, які постраждали, розшуку зниклих осіб за кордоном та їх повернення та реабілітації з 28 до 31 травня 2017 року в області перебувала робоча група з Чеської Республіки.

За інформацією oda.te.gov.ua