Головна Новини Як на Тернопільщині атовець землю вартістю понад 100 мільйонів отримав

Як на Тернопільщині атовець землю вартістю понад 100 мільйонів отримав

Казус із виділенням земельної ділянки учаснику бойових дій трапився у селі Мильне Зборівського району Тернопільської області. Місцевому мешканцю Роману Гуменюку, який обороняв у 2015-2016 році східні рубежі України, згідно із буквою закону, ще у 2017-му надали землю для ведення особистого сільського господарства поблизу рідного села. Він оформив на неї всі належні документи та планував віддати її в оренду фермеру. Однак тепер, скоріш за все, доведеться повернути наділ назад у держвласність. Як виявилося, Романові помилково виділили ділянку, на якій розташована археологічна пам’ятка та могильник, пише armyinform.com.ua

У прокуратурі Тернопільської області повідомили, що правоохоронці подали позов в інтересах держави до обласного управління Держгеокадастру і до мешканця, який отримав ділянку в межах археологічної пам’ятки.

– Усупереч закону особі передано у власність 2 гектари землі вартістю більше ніж 112 мільйонів гривень. На ній розміщені археологічна пам’ятка і могильник, – зазначив прокурор області Петро Бойко.

Відстоюватиме в суді пам’ятку і управління культури Тернопільської облдержадміністрації. Усі документи також направлено до суду.

Така колізія виникла ймовірно через те, що інвентаризацію всіх державних земель проведено у 2013-му, а ділянка Романа Гуменюка, на якій перебуває археологічний комплекс «Мильне-5», внесена у держреєстр як пам’ятка археології місцевого значення у 2014-му. І хоча всю інформацію з області надано в район, на якомусь етапі виник збій.

Археологічний комплекс відкрив науковий співробітник Інституту археології НАН України Василь Ільчишин із Тернополя. Впродовж декількох років він із колегами проводив там розкопки.

– Там є багатошарове поселення, яке існувало впродовж трьох тисяч років, а також могильник римського періоду. Усі знахідки з Мильного – прикраси, горщики, кістяні гребені передано до заповідника «Замки Тернопілля» і зберігаються нині у Збаразькому замку, – каже Василь Ільчишин.

Роман Гуменюк – рядовий запасу. Мінометник. Військову службу за 6-ю хвилею мобілізації проходив у 28-й окремій механізованій бригаді. Майже рік обороняв Станицю Луганську та Щастя в Луганській області. Після повернення додому доглядає за літньою бабцею й порається по домашньому господарству.

– Суд призначено на 25 лютого. Не знаю, що він вирішить. Мабуть, якщо є порушення закону, то мені нададуть ділянку в іншому місці. Але потрібно по-новому виготовляти документи. Тоді судитимуся за компенсацію, а кошти передам дітям загиблих захисників зі Зборівщини, – каже Роман Гуменюк.

І додає: було б добре, якби українське законодавство привели у відповідність до європейського. Там, зокрема, землі сільськогосподарського призначення на місці пам’яток можуть передавати у приватну власність за умови, якщо власник підписує документ, що не оратиме глибше 20 см, не копатиме ям і не зводитиме будівель.