Головна Новини Як на тернопільських тендерах зріс будинок біля “діамантового прокурора”

Як на тернопільських тендерах зріс будинок біля “діамантового прокурора”

Сусідом «діамантового» прокурора виявився начальник «Служби автомобільних доріг» Орест Проник, близька до якого фірма останнім часом виграє тендери на ремонти доріг в Тернополі та області.

Днями активісти «Автомайдану» відзняли маєток заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця, який разом із замголови управління Генпрокуратури Володимиром Шапакіним підозрюється в отриманні $200 тис хабара.

У кадр активістів попав також і сусідній будинок. Користуючись відкритістю реєстрів, «Наші Гроші» з’ясували ім’я сусіда зампрокурора. Ним виявився 32-річний Орест Проник, якого в березні минулого року призначили начальником ПАТ «ДАК «Автомобільні Дороги України» – державної компанії, яка об’єднує облавтодори всієї країни, які в свою чергу щорічно освоюють мільярди на утримання доріг у тому стані, який ми всі бачимо.

Будинок шляховика знаходиться у селі Софіївська Борщагівка і має загальну площу 403 кв.м.

Судячи з відео «Автомайдану» у маєтку головного шляховика ведеться ремонт, зокрема видно свіжу штукатурку укосів вікон. Також видно двір позаду будинку і підсобне приміщення.

хата-проника1 хата-проника2

А ось як виглядав будинок кілька років тому:

хата-проника3-640x324

Згідно з документами, Орест Проник купив будинок у лютому 2006 року, за кілька днів до свого 23-ліття. Чи вказав головний шляховик країни цю нерухомість у своїй декларації про доходи ми поки не знаємо. На сайті Автодору декларації керівництва досі не оприлюднені, хоча вони мали бути подані за місцем роботи до 1 квітня цього року.

У трудовій біографії Проника сказано, що він розпочав свою кар’єру як помічник народного депутата. Ім’я парламентарія невідоме.

Також повідомляється, що Орест Проник працював у керівництві Шляхо-експлуатаційного управління Солом’янського району м. Київ, був віце-президентом з економіки та фінансів Державного підприємства Міністерства оборони «Українська авіаційна транспортна компанія». У 2011 році він очолив дочірнє підприємство «Київське обласне дорожнє управління» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України».

Про бізнес Проника у пресі не пишуть, та й сам він це не афішує. Водночас відомо, що начальник шляховиків ще в юному віці значився співвласником низки компаній. Офіційно Орест Проник заснував свою першу компанію у 16 років – йдеться про ТОВ «Агроресурси». У 2004 році компанію продали, і сьогодні нею володіють Олег Куземчак і тернопільський забудовник Андрій Матла. Інші компанії, в засновниках яких значився Орест Проник, – ТОВ «Альянс», ТОВ «Укрпрофлайн», ТОВ «КОФ», ТОВ «Укртранссталь», ТОВ «Колепр». Остання фірма, в якій зберігалась частка Проника, було ТОВ «Альянс», що припинило свою діяльність у жовтні 2012 року.

До слова, після свого призначення начальником Автодору Орест Проник не забув свого давнього бізнес-партнера в компаніях «Укрпрофлайн», «КОФ», «Укртранссталь», вихідця з Тернопільщини Романа Федорончука. Останній зараз працює в Автодорі начальником відділу контролю та аудиту.

Ранній кар’єрний спурт Ореста Проника пояснюється тим, що він представляє династію західноукраїнських шляховиків, що міцно вгніздилася на державній службі та державних підрядах.

Найперше, батько Ореста Юрій Проник є начальником Служби автодоріг у Рівненській області, перед тим працював на аналогічній посаді в Тернопільській областях. У 2003-2005 роках Юрій Проник сам був керівником ПАТ «ДАК «Автомобільні Дороги України». Тепер, через 10 років, це крісло перейшло його синові.

«Наші Гроші» фіксували, що тендери на ремонт доріг у Рівненській і Тернопільській областях часто виграє близька фірма родини Проників – ТОВ «Техно-Буд-Центр». Останніми роками ця компанія розширила свої тендерні горизонти на Львівську, Чернівецьку та Хмельницьку області. Сума підписаних з нею договорів складає 1,61 млрд грн.

Сьогодні ця фірма оформлена на Григорія Процика, але раніше разом з Проциком цю фірму створював Любомир Грегоращук, чий син Андрій, депутат-«свободівець» Тернопільської міськради, є зятем Юрія Проника.

Інша фірма ПМП «Юстас», за даними «Вісника державних закупівель», виграла тендерів на суму 20,28 млн грн., усі в Рівненській області., коли її власником особисто був сват директора рівненських шляховиків – Любомир Грегоращук. Недавно фірму переписали на деякого Назара Лівіцького. Свого часу контактною особою фірми «Юстас» був Степан Проник, дядько Ореста Проника, який на початку 2000-х очолював Деренівський асфальтобетонний завод – дочірнє підприємство Тернопільського облавтодору.

У сухому підсумку маємо закріплення на рівні Києва позицій західноукраїнських шляховиків в особі Ореста Проника, понад 1,6 мільярда контрактів на рахунку компанії, заснованої родичем Проника, а також будинок під Києвом по сусідству з затриманим за хабар прокурором.

А у майбутньому нас чекає реформа Автодору, усушкою облавтодорів та утрускою їх матеріально-технічної бази.

Ірина Салій, «Наші Гроші»