Головна Новини Міські ради розробили корупційну схему видачі неіснуючих дозволів

Міські ради розробили корупційну схему видачі неіснуючих дозволів

Окремі міські та селищні ради Тернопільської області оформляли та видавали дозволи на розміщення об’єкту торгівлі та сфери послуг, проте необхідність одержання такого документа не передбачена нормативно-правовими актами.

Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери послуг раніше стягувався відповідно до норм податкового законодавства, зокрема Закону України “Про систему оподаткування” та Декрету Кабінету Міністрів України від 20.05.1993 № 56-93 “Про місцеві податки і збори”. На підставі цього, органами місцевого самоврядування було запроваджено видачу дозволу на розміщення об’єкта торгівлі та сфери послуг.

Однак, з набранням чинності 05.10.2006 частини першої статті 4 Закону України «Про дозвільну систему», правових підстав на оформлення та видачі дозволу на розміщення об’єкта торгівлі та сфери послуг (і подібних до нього) немає, оскільки необхідність одержання такого документа не передбачена жодним чинним законом України.

Крім того, дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі не передбачено і Законом України «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності».

За результатами розглянутих територіальним відділенням справ, органи місцевого самоврядування припинили видачу не потрібних суб’єктам господарювання дозволів чим значно спрощено ведення господарської діяльності.