Головна Новини Як «карантинять» відомі тернополяни?

Як «карантинять» відомі тернополяни?

У зв’язку з усіма карантинними подіями, люди, сидячи вдома, почали нудьгувати. Одні працюють дистанційно, інші ламають голову, що робити завтра? Здавалося б, 3 квітня – уже на носі і можна буде зовсім скоро приступити до довгоочікуваної праці на городі, дачі тощо. Але ж ні. Карантин продовжено. І що ж роблять відомі тернополяни, аби не зійти з розуму, та чим можна розбавити свою нудьгу, поцікавилися наші журналісти, пише Номер 1

Засоби масової інформації суцільно подають неприємні звістки. На території області різко зростає кількість хворих на небезпечний вірус. Події і справді не приємні. Хтось впадає у депресію, хтось – у паніку, а хтось у самій футболці миє вікна. Чим займаються жителі міста та області?

«Хочу, щоби разом із карантином зникла жовч і нарешті українці більше думали про себе і про своє життя»

Завжди екстравагантний та несхожий на інших співак Андрій Підлужний навіть у таких непростих умовах зайняв себе важливими і корисними справами. 

– Проводжу карантин, не порушуючи неписаних правил. Хоча подія не з приємних, вона мене стимулює до приведення в порядок усіх моїх незавершених справ. Наприклад, роблю обкладинки для своїх пісень на «SoundCloud». Збираю заготовки пісень для подальшої роботи. Розписую важливі проєкти для Асоціації футболу Тернопільщини стосовно чемпіонату області з футболу. Плануємо запустити чемпіонат серед вуличних команд. Готуюся до ремонту, хочу освіжити свій творчий житловий простір. Читаю книги, дивлюся документальні та художні фільми, інколи – серіали. З останнього рекомендую до перегляду «Чорний Ворон», фільм про Холодноярську республіку. А також фільм «Дрон» і серіал «Царство». Готуюся до прем’єри кліпу «Падаючи на сніг». Телефоную до своїх друзів та колег, частіше до Гриця Драпака, який ділиться секретами домашнього господарства і про свої смачні яблука, які він успішно вирощує на своїй «фазенді», – розповів Андрій Підлужний..

Співак співчуває іспанцям, італійцям у меншій мірі, бо вважає, що їм «прилетіло» за нашого Віталія Марківа, якого вони незаконно засудили.

– Сміюся з москалів, які надіслали італійцям допомогу, а виявилось, що корисного там 2%. Вболіваю за всіх і хочу, щоби все завершилося скоріше. Звісно, було би розумніше закрити міста, в яких є перші ознаки, а решті дозволити працювати. Але для того, щоби приймати такі рішення, треба мати знання, перед тим як іти у владу, управлінський досвід. Я ніколи не мав бажання попросити пілота літака порулити, так і в житті намагаюся робити те, що вмію. У дитинстві колись запхав у розетку шпильку – один урок, але на все життя. Бажаю жителям Тернопільщини, щоби разом із карантином у більшості зникла жовч, щоби нарешті більше думали про себе і про своє життя, стали хоча би трошечки добрішими і навчилися радіти спільним перемогам та здобуткам земляків. Прикладати максимум зусиль, щоби розбудовувати наше місто в мирі, злагоді і взаємоповазі, – розповідає співак Андрій Підлужний.

«Відірвіться від «квадратної голови»

Відомий тернопільський гуморист Гриць Драпак карантин відбуває разом із сім’єю у Борщівському районі на їхній «фазенді».

– Роботи вистачає! Погода дозволяє прибирати та окультурювати землю. Я люблю проводити час за містом і зближуватись із землею та працювати на ній. Час від часу вмикаю телевізор, але ця голослівна коробка лише дратує мене. Зі всіх кутків зараз дуже багато негативу. Всі розповідають одну і ту саму історію, перебільшену в декілька разів. Тому рекомендую не дивитися телевізора, а проводити час за живим спілкуванням. Тут у нас багато сусідів, з якими я не здороваюся навіть за руку, спілкування ведемо на відстані і дуже голосно (сміється, – авт.). Ви знаєте, дуже мені «подобається» теперішня позиція влади. Хтось хвалиться, скільки купив апаратів для вентиляції легень, хтось розповідає, скільки масок завіз у ту чи іншу лікарню. Але заждіть, вам дякувати за таке – це те ж саме, що дякувати банкомату за те, що він видав ваші ж гроші. Без образ, але я вважаю, що цей період нам даний для того, аби привести в порядок наше життя. А люди, котрі беруть на себе відповідальність за достойне життя громадян, мали би робити це життя і справді достойним. Рекомендую усім, хто не має можливості працювати на землі, почитати книги. Відірвіться від «квадратної голови» (телевізора, – авт.) і побудьте наодинці з собою, впорядкуйте свої думки. Поговоріть із дітьми, помоліться і щодня усміхайтеся, – радить відомий комік Гриць Драпак.

«Чудовий час, аби відірватися від гаджетів»

Побути з сім’єю радить ексмер Тернополя Роман Заставний. Чоловік переконаний, що поради, які надає Міністерство охорони здоров’я, – зовсім не дурниця і не чиясь забаганка. Він дотримується усіх правил та просить тернополян не нехтувати ними.

– Наша родина зупинилася на дистанційному спілкуванні з друзями. Ми щодня моніторимо ситуацію, не виходячи з дому. Дотримуємось усіх можливих порад. Чітко розумію, що це велика проблема, яка підкосила не лише нашу країну, а й цілий світ. Переконаний, що чим краще ми будемо дотримуватись того, про що нас просять, тим швидше зможемо повернутися на свої робочі місця та до звичного стилю життя. На карантині я роблю ремонт, по деяких питаннях працюю дистанційно, спілкуюся із сім’єю. Це чудовий час, аби відірватися від гаджетів та поспілкуватися з дітьми. У багатьох є велика проблема – брак спілкування. Так ось саме зараз можна залатати цю діру. Варто послухати своїх дітей, їхні думки та погляди. Можливо, переоцінити якісь свої думки. І врешті-решт можна зробити елементарну роботу по дому: полагодити кран, прибити поличку, попрацювати на вулиці або зайнятися спортом. Останнє заняття не дає нудьгувати та тримає вас у формі. Бажаю тернополянам не нудьгувати, а з користю для себе та своєї родини провести цей час, – розповів Роман Заставний. 

«Чим відповідальніше ми поставимося, тим легше буде нам побороти цю недугу»

У соціальній мережі запустили всесвітній флешмоб. Його суть полягає у тому, аби щодня вигадувати нові спортивні завдання та виконувати їх, передаючи наступному учаснику. Серед них – спортсмени, політики, зірки естради та депутати. Така ініціатива куди краща, аніж псувати дорогоцінний час на споживання природного антисептика.

– На карантині тренуюся, читаю книги, займаюся регулярним прибиранням. Чим відповідальніше ми поставимося до цього періоду, тим легше буде нам побороти цю недугу. Лікарі жертвують собою і роблять усе можливе, щоби там хто не говорив. Стосовно своєї професії, то буду займатися благодійністю, саморозвитком та проводитиму електронну приймальню, – каже депутат  обласної ради Василь Чашка.

«Не ігноруйте порад та закликів про ізоляцію!»

А ось підполковник поліції Сергій Крета під час карантинного періоду посилено працює. Упевнений, що цей період тернополяни повинні перечекати і все скоро буде добре.

– Поліція працює в посиленому режимі, в тому числі у вихідні. Наша робота небезпечна, а під час цієї пандемії ми повинні бути вкрай обережними. На роботу ходжу в масці, двічі на день міряю температуру. Відбувається безліч нарад із підлеглими. Посилено моніторимо ситуацію. Діти зараз вдома. Старша донька посилено вчиться, готується до здачі незалежного оцінювання. Я ж прибрав балкон, менший синочок там грається. На вулицю не виходить. Дружина опановує нові навики в кулінарії. З донькою тішать татка чимось смачненьким (сміється, – авт.). Бажаю жителям міста та області не зациклюватись на карантині, якщо є можливість, можна у вихідні зібратися з сім’єю на поїхати відпочити за місто. Звісно, з усіма засобами безпеки (марлева пов’язка, антисептики). Якщо є дача, чоловіки можуть обрізати дерева, зробити порядок на землі. До такого періоду варто віднестися з розумінням. Не ігноруйте порад та закликів про ізоляцію! – закликає підполковник Сергій Крета.

«Зберігайте нормальну здатність до критичного мислення»

Якщо вас і справді накриває нудьга і ви думаєте, що під час сидіння вдома можна зійти з розуму, скористайтеся порадами психолога Тетяни Білінської.

– Щоб уберегти себе і свою психіку від «соціального зараження» і «масового психозу», нам необхідно зберегти нормальну здатність до критичного та логічного мислення і не впасти в одержимість. Тримайте зв’язок із реальністю! Сприйняття реальності відбувається через проживання 5 стадій: заперечення, гнів, торг, депресія, прийняття.  Головне не зависнути в стадії заперечення – не заперечувати факт небезпеки інфікування, не ігнорувати рекомендації медпрацівників та дотримання карантину. Також важливо не зануритись надовго у стадію депресії. Якщо ознаки депресії у вас або ваших близьких тривають 2-3 тижні, зверніться за психологічною допомогою. Зберігайте спокій і вирішуйте реальні проблеми по мірі їх надходження. Переключитися з тривоги на впевненість можна в будь-який момент. Але зараз настав саме той час, щоби потренувати цю навичку. Так, не у всіх це вийде відразу. Але це можливо. Наприклад, у період карантину змістіть фокус вашої уваги на те, що ви самі можете легко контролювати в своєму житті, та на те, на що раніше бракувало часу, – підсумувала психолог.

ПОРАДИ ВІД ФАХІВЦЯ

Чим зайнятися на карантині – поради від психолога

Відкорегувати та збалансувати раціон харчування. Зайнятися фізичними вправами для зміцнення імунітету. Відкорегувати свій режим дня. Зайнятися домашнім спортом. Навести лад у шафах. Зробити генеральне прибирання. Почистити пам’ять смартфона і ноутбука. Посадити квіти і доглядати за ними. Переглянути улюблені фільми вдома замість прем’єр у кінотеатрі. Зібратися невеликою групою осіб “за своїми інтересами” та в онлайн-режимі обговорювати актуальні та цікаві питання (мода, виховання дітей, майстрування, ремонт, хлібовипічка тощо). Почати читати “грубі” книжки (наприклад, трилогії класиків світової літератури). Згадати веселі українські народні пісні, навчити співати їх дітей та кожного дня одну годину співати їх “сімейним хором”. Експериментувати з рецептами страв. Налагодити з дітьми емоційну близькість, сказати “я люблю тебе”, разом погратися, обговорити кіно або книгу, спекти пиріг, зробити “пікнік” на килимку, помалювати, переміряти гардероб і навчити доньку наносити макіяж, а сина – щось рихтувати чи майструвати. Пройти спільно з дітьми та членами сім’ї дистанційні курси, майстер-класи та інші навчання. Навчити дітей-дошкільняток читати та писати.

 

Соломія Вершигора