Головна Новини Як зробити парк Національного відродження особливим

Як зробити парк Національного відродження особливим

Зруйноване асфальтове покриття та мощення доріжок, морально застарілі та поламані атракціони і дитячі майданчики, місця для паркування автомобілів, будівництво критого тенісного кроту та екоготелю, занедбане кафе, автомийка, біотуалети, жахлива громадська вбиральня, недоречні релігійні символи біля пам’ятного знаку. Ці та багато інших недоліків побачили молоді архітектори у парку Національного відродження. Щоб змінити ситуацію на краще вони запропонували власні концепції розвитку цього парку. А результат, після чотириденного ворк-шопу, презентували досвідченим архітекторам міста та керівникам профільних управлінь міськради.

Над концепцією подальшого розвитку парку працювало майже двадцять молодих людей не тільки з Тернополя, а й Києва, Львова, Хмельницького, Полтави. Вони розділилися на три групи, які курували молоді, але з досвідом роботи, архітектори. У результаті було напрацьовано певні ідеї. Як зазначила організатор ворк-шопу, учасник громадської ініціативи «Urban.te» Олена Джула-Райшнайдер, вони не розробляли конкретні рішення щодо дизайну тих чи інших об’єктів, йшлося тільки про загальні напрямки: що треба зробити, щоб парк відвідувало більше людей, як покращити його інфраструктуру, які зони відпочинку або активності там необхідні тощо. У результаті усі три команди зійшлися на тому, що у парку необхідно змінювати атракціони на нові, осучаснювати дитячі майданчики, доопрацювати освітлення парку. Можна ефективно використовувати дощові води, облаштувавши сад дощової води, наповнивши таким чином парк більшою кількістю водойм. Наявний фонтан може бути окрасою не тільки влітку, а й взимку – там можна залити ковзанку. Враховуючи рельєф місцевості можна облаштувати траси для екстримального відпочинку, наприклад, маунтинбайку, а взимку – зробити гірки для дітей і дорослих. Туалет, який зраз розташований під землею пропонують закрити і облаштувати наземний варіант у сучасному вигляді. За сценою треба облаштувати належне приміщення для артистів, щоб вони могли там переодягнутися та підготуватися до виступу. Зі сторони 15 Квітня варто було б зробити майданчики для вигулу собак.

Подумали команди і над тим, що робити з пам’ятним знаком «Літак». Одна із пропозицій – сам літак зняти, на його місці влаштувати оглядовий майданчик. Інша команда пішла ще далі і запропонували цей оглядовий майданчик зробити ще й місцем старту для канатного спуску. Якщо канатна дорога потребує капіталовкладень, то канатний спуск значних інвестицій не потребує. В той же час, на думку молоді, це стане місцевою особливістю, яка приваблюватиме і туристів. Ще однією такою особливістю може бути екоготель, але не той, який хочуть збудувати у парку, а справжній, і влаштувати його можна на території нинішнього КП «Зеленбуд». П’ятиповерхове приміщення віддати на реконструкцію інвесторам для готелю. Їм же передати частину теплиць, де продовжуватимуть вирощувати росли вже за участі постояльців. А частину теплиць з цією ж метою передати місту, тобто тернополяни матимуть можливість прийти і доглядати за рослинами, самостійно їх вирощувати. Ще одну теплицю можна використати для проведення там, наприклад, розпису молодят чи зробити серед зелені ресторан. Все це тільки ідеї і чи використовувати їх вирішувати міській владі та громаді. Детальніші концепції розвитку, за словами Олена Джули-Райшнайдер, будуть оприлюднені на їхній сторінці у фейсбуці, де й можна буде висловити свою думку щодо тієї чи іншої ідеї. Обговорять запропоновані ідеї також у колі фахівців у міській раді і виберуть кращі. Можливо з часом вони і будуть втілені у життя.