Головна Новини Як збиратися на прощу до Зарваниці?

Як збиратися на прощу до Зарваниці?

Традиційно кожного року десятки, а то і сотні тисяч прочан відвідують Марійський духовний центр у с. Зарваниця Теребовлянського району.
З 16 по 17 липня 2016 року відбудеться Загальнонаціональна проща.
Враховуючи складну клімато-метеорологічну ситуацію: високу денну температуру повітря, можливість сильних опадів та тривалі піші переходи прочан під палючим сонцем, для профілактики інфекційних та інших захворювань, пов’язаних з факторами навколишнього природного середовища Держсанепідслужба рекомендує дотримуватись наступних порад:
1. Дотримуйтесь питного режиму: втрата води в організмі при великих фізичних навантаженнях, високій температурі і сухості навколишнього повітря досягає 3-5 л на добу. Правильно покривати цю витрату допомагає дотримання питного режиму.
Приймати рідину під час походу рекомендується в основному на привалах та під час прийому їжі. Також на привалах у спекотну пору доби рекомендується прополіскувати рот і горло водою.
З міркувань безпеки для здоров’я категорично забороняється вживати воду з відкритих водоймищ та джерел. Рекомендовано вживати воду з громадських та індивідуальних криниць в межах населених пунктів. Якщо на криниці є застереження «Вода не придатна для пиття», то таку воду пити не можна.
Найбезпечнішою для вживання є бутильована негазована вода. Для пиття води рекомендується використовувати індивідуальний або одноразовий посуд. У тривалих подорожах звичайну воду можна підкислювати вишневим, журавлиним, лимонним або іншим екстрактом (1-2 чайні ложки на пляшку води). Відмінно втамовує спрагу прохолодний чай – чорний, і особливо зелений, який збільшує слиновиділення і усуває сухість в роті.
2. Вживайте лише якісну харчову продукцію: фахівці ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» не рекомендують купляти в дорогу продукти харчування, придбані на стихійних вуличних ринках або з рук приватних осіб.
Беріть в дорогу овочі, фрукти добре вимиті в домашніх умовах.
У подорож не беріть продукти, що швидко псуються (м’ясні, рибні, молочні, кулінарні, кондитерські та ін. вироби, що потребують відповідних температурних умов (холод) при зберіганні та транспортуванні).
Взяті продукти у дорогу бажано споживати відразу. Зберігання страв без холоду не повинно перевищувати 2 години. Про запас бажано брати не швидкопсувні продукти (сухе печиво, горіхи, сухофрукти).
З метою профілактики кишкових інфекцій не рекомендується вживати харчові продукти та напої, взяті в дорогу, при найменшій підозрі щодо їх якості.
При купівлі харчових продуктів та напоїв в дорозі необхідно обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування в торгівельному закладі.
При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, придорожня зона тощо) уникайте контакту продуктів з ґрунтом та піском.
Не слід їсти незнайомі гриби, ягоди, трави та невідомі рослини. При наявності з батьками дітей ретельно слідкуйте, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та продукти невідомого походження.
Не беріть у дорогу консервовану м’ясну домашню продукцію, оскільки через відсутність відповідних температурних умов для їх зберігання може різко погіршитись її якість.
Перед кожним вживанням їжі дотримуйтесь правил особистої гігієни, за відсутності запасів води протирайте руки вологими серветками.
3. Уникайте прямого контакту із борщівником Сосновського: досить торкнутися до рослини чи забризкати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце — і опік вам гарантований. Реакція в результаті опіку починається не відразу, а через кілька годин. Спочатку шкіра червоніє, потім виникають біль, набряк. З’являються пухирі, наповнені світлою рідиною. Вони можуть збільшуватися кілька днів, захоплюючи все нові ділянки шкіри. Опіки, отримані від цієї рослини, доволі глибокі, заживають повільно, залишаючи темні пігментні плями. Найсильніші опіки борщівник спричиняє при контакті з вологою шкірою в сонячні дні. При ураженні великої ділянки тіла людину морозить, нудить, піднімається температура. Борщівник Сосновського викликає і алергічні реакції. У хворих на астму він може спровокувати напад задухи.
Якщо на шкіру потрапив сік борщівника, слід серветкою чи хустинкою акуратно його увібрати й закрити уражене місце від світла щільною тканиною. Ушкоджене місце треба ретельно промити спиртом або водою з милом, не можна допускати контакту із сонячним світлом протягом декілька діб.
4. Бережіться укусу кліща: кліщі переносять небезпечні хвороби – бореліоз (хвороба Лайма), енцефаліт, туляремію, різні лихоманки.
Від нападу кліщів необхідно дотримуватись правил індивідуального захисту: йдучи по лісу, триматися середини стежки; нічліг і відпочинок влаштовувати на відкритих полянах, вільних від кущів і травостою; відкриті частини тіла змащувати репелентами; проводити само-і взаємо огляди для видалення кліщів, які причепилися до одягу людини.
Дотримуючись цих простих порад Вам обов’язково вдасться зберегти не тільки своє здоров’я, а й здоров’я Ваших близьких та рідних.

Зав. відділенням організації
санітарно – гігієнічних досліджень М.Б. Брик