Головна Новини Як вплине відміна репетиторства на знання учнів

Як вплине відміна репетиторства на знання учнів

Нещодавно у Міністерстві освіти й науки України заявили, що в школах долатимуть таке явище як репетиторство, коли вчителі свідомо не надають на уроках весь необхідний матеріал, стимулюючи таким чином додаткові заняття.

Причиною такого рішення стали неодноразові скарги батьків на те, що їхні діти на уроках не отримують достатніх знань. Щоб з’ясувати як відміна репетиторства у школах позначиться на учнях та надалі на результатах їхніх іспитів, «Галас» звернувся до заступника начальника Управління освіти й науки Тернопільської ОДА Ганни Зварич.

– Ми зараз перебуваємо у часі реформування освіти й першим пріоритетом нової української школи має стати надання дитині якісної освіти, – каже Ганна Володимирівна. – Метою повної загальної середньої освіти є різнобічний розвиток особистості, її виховання і соціалізація. Нині йде розвантаження навчальної програми для того, щоб у старшій школі не було так багато предметів, але, щоб були предмети, які потрібні дитині для її максимального розвитку. Тобто нова структура дозволить добре засвоїти матеріал і набути компетентностей для життя. Звичайно, можемо по-різному ставитися щодо практики репетиторства, але я, наприклад, була директором навчального закладу, де дитині, яка не знала, не вміла, не розуміла на уроці, учитель в позаурочний час надавав додаткову консультацію та роз’яснення. Тепер, на жаль, є такі випадки, про що знаємо із скарг батьків, коли вчитель не викладає повністю весь матеріал на уроці з метою, що учень має прийти до нього на репетиторство. Іншими словами репетиторство – це додаткове джерело доходу для вчителя. Але поряд з тим на уроці дитині завдана кривда, тому що учитель не відкриє програму повністю.

За словами Ганни Володимирівни, міністр освіти й науки України Лілія Гриневич говорить про вмотивованого вчителя, який має свободу творчості і який розвивається професійно. Щоб це здійснити, вчителям уже підняли зарплату на два тарифних розряди.

– У нас вчитель для того, щоб навчити учня, щоб добачити його таланти на уроці, тому міністр нині ставить питання, щоб все-таки репетиторство, яке вважається негативним явищем, припинити, бо вчитель не працює з цілим класом, а лише з частиною учнів, – пояснює Ганна Зварич. – На репетиторстві дітям дають матеріал за півроку, який вони швидко забувають, а йдеться про те, щоб вчити учня від п’ятого класу й давати ту кількість знань, яку він зможе засвоїти. Таке рішення, власне, це цивілізований підхід, який має вивести освіту на інший рівень і якщо дитина захоче займатися додатково, то вона матиме таке право і змогу.