Головна Новини Як вогнеборці з Чортківщини приборкували пожежі у Чорнобильській зоні (Фото, відео)

Як вогнеборці з Чортківщини приборкували пожежі у Чорнобильській зоні (Фото, відео)

На півночі Житомирської області більше тижня тривали масштабні лісові пожежі. Тож на приборкання вогню 18 квітня близько до надвечір’я туди вирушили й рятувальники Тернопілля в складі зведеного загону Управління ДСНС України у Тернопільській області, пише Чортків Сіті 

У складі загону виконувала завдання збірна команда надзвичайників нашого (Чортківського) й сусідніх районів: ДПРЧ-6 м. Чортків, із Борщова, Ланівців і Зборова.

 Фото з архіву ДПРЧ-6

Начальник Чортківського районного відділу Управління ДСНС України в Тернопільській області Володимир Закалов:

– Згідно з наказом начальника Управління ДСНС України в Тернопільській області 18 квітня до Зведеного загону Управління ДСНС України у Тернопільській області увійшла й наша команда вогнеборців. Тож із ДПРЧ-6 було відряджено двох осіб, зокрема – Павла Недзельського (командир відділення-водій) та Дмитра Петріва (начальник караулу) й одну автоцистерну – 131-й ЗІЛ. До речі, колеги добровільно зголосилися на виїзд. Щоправда, машина хоча й не з нових, зате – високопрохідна. Тож наші хлопці успішно добралися до місця події та, з професійністю виконавши свій обов’язок (кажу, забігаючи, так би мовити, наперед), успішно повернулися. Як відомо, протяжність загорання лісу сягнула 205 км. Працювали в прикордонній зоні (це, фактично, кордон із Білорусією). Гасіння полум’я відбувалося й на нейтральній території. Труднощі складали бездоріжжя та деякі перебої з водою. Найнапруженіші дні вогнеборства, за результатами події, припали на 19, 20 квітня.

Відео з архіву ДПРЧ-6

Начальник караулу Дмитро ПЕТРІВ:

– Власне наша команда працювала на території близько 50-ти км до с. Жолудівка (це, фактично, кордон із Білорусією). Прибули на місце події вранці 19 квітня. Дорога – не з легких. Півтора години перепочинку, і – до роботи. Того ж дня горіння почало швидко поширюватися, бо здійнявся сильний вітер. Першу ніч довелося «ночувати» в ЗІЛах, пильнувати, аби не було перекидання вогню на більшу територію. Наступного дня, десь до обіду, вдалося локалізувати пожежу. Майже тиждень боролися з полум’ям. Додому поверталися після того, коли вдалося локалізувати всі осередки пожеж, останній – на території Виступовицького лісництва поблизу сіл Жолудівка та Журба, а також після проведення проливки окремих ділянок тління. Тож 23 квітня прибули на місце постійної дислокації. Втомлені, але задоволені (не дивлячись на деякі трохи невтішні моменти поза вогнеборством), що впоралися з усіма викликами, приборкавши і знешкодивши лісові пожежі.

Найбільші пожежі на Житомирщині та Київщині набули розмаху загального екологічного лиха. На півночі Житомирської області вогонь знищив десятки гектарів лісів і полів, а також майже сотню будинків, у частині яких жили люди. Зокрема, пожежа знищила село Магдин, а люди були змушені втікати.

 Фото з архіву ДПРЧ-6

Залишається, на жаль, риторичним запитання: хто ж підпалює Україну та як з цим боротися?

Як стверджують фахівці, безсніжна зима і суха перша половина весни призвели до надмірного висушування ґрунтів, трав’яного покрову і лісової підстилки. Вітри роблять ситуацію ще небезпечнішою. Будь-яке необережне поводження із вогнем – недопалок, кинутий у лісі, парку, або ж із вікна автомобіля – може спричинити масштабну пожежу.

До страшних наслідків призводить так зване «нерозумне господарювання» – підпалювання сухої трави на полях, зібраного сміття у ярах та балках, «очищення вогнем» ділянок від чагарників.

 Фото з архіву ДПРЧ-6

P. S. Як мережиться в ЗМІ, Парламент посилив покарання за такі дії – штраф може сягнути аж 153 000 гривень, передбачене і покарання – позбавлення волі до 5-ти років.

Щодо того, чому раптом почало горіти всередині лісових масивів, де люди зазвичай не ходять, або ж у зоні відчуження навколо Чорнобильської АЕС, де взагалі все має бути під повним контролем для запобігання радіаційного забруднення повітря й безпеки реакторів ЧАЕС та сховищ, – МВС на часі проводить розслідування і не виключає версію диверсій або ж спланованих підпалів.