Головна Новини Як вживаються в одній особі “кіборг”, пластун та прокурор

Як вживаються в одній особі “кіборг”, пластун та прокурор

У 22 роки тернополянин Максим Грищук склав пластову присягу, а відтоді постійно проводив мандрівні табори в горах

За час проведення АТО майже 60 членів скаутської організації “Пласт” вступили до лав української армії, щоб зі зброєю в руках дотримуватися присяги. П’ятеро із них загинули на Донбасі. Сьогодні, у межах відзначення 105-річниці від створення “Пласту”, про свою війну – на передовій та в тилу – розповість пластун, кіборг із позивним “Прокурор” Максим Грищук.

“Пласт” — національна скаутська організація України, що сприяє патріотичному самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Дата заснування – 1911 рік.


Сімнадцять днів армієць із позивним “Прокурор” захищав Донецький аеропорт. Зі своєї позиції на метеорологічній станції він пішов одним з останніх. Сьогодні його називають прокурором-кіборгом, адже він працює першим заступником антикорупційного прокурора. Утім, мало хто знає, що Максим Грищук ще і пластун.

Чоловік може похизуватися поважною топографічною колекцією. Він із дитинства самотужки опановував картографію, а відтоді, як у 22 роки склав пластову присягу – постійно проводив мандрівні табори в горах. “На стежки героїв всі приходять по військових, (генштабівських ми їх називаємо) картах”, – розповідає пластун Максим.

Максим водив команди 130-кілометровим маршрутом, щоб пластуни змагалися у витривалості, кмітливості та вправності. “Я ходив на Говерлу, провідником був. Це ти передаєш свій досвід, отримуєш нові враження, нові райони відвідуєш”, – каже про переваги такого дозвілля Максим Грищук.

Відбули один із найскладніших пластових вишколів “Легіон” і зовсім маленькі дочки. Допоки тато навчав військової справи юнаків, малеча ночувала в наметах та разом з усіма грілася вечорами біля ватри.

Тепер ранок кіборга починається інакше – не з обстрілів. Перед початком робочого дня Максим заводить у садок старшу дочку. У кабінеті першого заступника антикорупційного прокурора – багато алюзій до війни на Сході. У шафі полиця тісно заставлена нагородами. Дві з них – найважливіші для Максима. Це ордени “За мужність” третього ступеня і “Народний герой”.

Улітку 2014-го Максим добровільно пішов до військкомату. За кілька місяців, коли був на передовій, довідався, що дружина чекає на другу дитину. Про те, що на Різдво 2015 року він заступив на свою позицію – метеорологічну станцію Донецького летовища, рідним не зізнавався.

У невеличкій будівлі “Прокурор” прикривав ротації побратимів у терміналі, коригував вогонь артилерії, ходив у розвідку на злітну смугу. В останні дні оборони боєць надавав медичну допомогу пораненим. Він каже, особливо запам’яталося, як потрапив під перший обстріл із гранатометів, коли вийшов позначити орієнтири на мапі.

“Ти розумієш, що зараз, мабуть, ДРГ прийде, треба відстрілюватись. Я взяв автомат, але магазинів взяв мало. Добре, що там під снігом знайшов цинк із патронами, від снігу відковиряв ті патрони, забивав і стріляв. Голову не міг підняти, бо свистіли сильно кулі”, – згадує Максим часи пекла на передовій.


Не піднімаючи голови, Максим Грищук воює нині на іншому фронті антикорупційному. Він керує розслідуваннями десятка справ, зокрема, пов’язаних із тендерними закупівлями в Міністерстві оборони. “Війна на сході буде тривати доти, доки ми всередині тут не наведемо порядок”, – переконаний боєць.

Леся Головата, Ян Доброносов, Данило Буланенко, “5 канал”