Головна Новини Як вберегти себе і дітей від небезпечних “подарунків”

Як вберегти себе і дітей від небезпечних “подарунків”

У зв’язку із низкою посягань на життя і здоров’я мешканців Тернопільської області, вчинених із застосуванням саморобних вибухових пристроїв, представники місцевих суб’єктів боротьби із тероризмом узгодили заходи з посилення контролю за розвитком оперативної ситуації в обласному центрі, а також попередження аналогічних протиправних проявів у майбутньому.

СБУ розробило ряд рекомендацій щодо поведінки при виявленні підозрілого предмета, який може виявитись вибуховим пристроєм:

Якщо виявлений предмет, на вашу думку, не повинен знаходитися в цьому місці, то не залишайте цей факт без уваги.
Якщо ви виявили річ у громадському транспорті, в якої немає господаря, опитайте людей, що перебувають поруч. Намагайтеся встановити чия вона і хто її міг залишити. Якщо господар не встановлений, негайно повідомте про знахідку водія.
Якщо ви виявили невідомий предмет у під’їзді свого будинку, то опитайте сусідів, можливо він належить їм. Якщо власник не встановлений ‒ негайно повідомте про знахідку у найближче відділення поліції.
Якщо ви виявили невідомий предмет в установі, негайно повідомте про знахідку адміністрацію або охорону.

У всіх перерахованих випадках:
• не чіпайте, не пересувайте, не розкривайте виявлений предмет;
• зафіксуйте час виявлення предмету;
• намагайтеся зробити все можливе, щоб люди відійшли якнайдалі від знахідки;
• обов’язково дочекайтеся прибуття оперативно-слідчої групи (пам’ятайте, що ви є дуже важливим свідком).

Пам’ятайте: зовнішній вигляд предмета може приховувати його справжнє призначення. Для камуфляжу вибухових пристроїв використовуються звичайнісінькі побутові предмети: сумки, пакети, коробки, іграшки тощо.

Не робіть самостійно жодних дій зі знахідками або підозрілими предметами, які можуть виявитися вибуховими пристроями ‒ це може призвести до вибуху, численних жертв і руйнувань.

Роз’ясніть дітям, що будь-який предмет, знайдений на вулиці або в під’їзді, може бути небезпечним.