Головна Новини Як будуть нараховувати субсидії по-новому

Як будуть нараховувати субсидії по-новому

субсидії

З першого травня вступили в дію зміни до постанови Кабінету Міністрів України щодо норм і коефіцієнтів для індивідуального опалення газом, які застосовуються при призначенні пільг та субсидій. У документі зазначено, що громадянам, які мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг і звертаються за субсидією, пільги на період отримання субсидії не нараховуються. Про інші зміни у призначені субсидій розповів директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Вадим Боярський.

«Раз в рік, після закінчення опалювального періоду будуть здійснювати перерахунок субсидії, щодо її фактичного використання, – зазначив посадовець. – Якщо є економія коштів на опалення житла – це природній газ або централізоване теплопостачання або електрика для опалення житла – то раз в рік ці кошти будуть повертатися у бюджет. Якщо була зекономлена субсидія на природній газ, то людині за те що вона економила залишається на літні місяці 100 метрів кубічного газу. Наприклад, є оформлена субсидія і людина зекономила в жовтні 500 кубометрів газу. Вона переходить у наступний розрахунковий період. Значить, у листопаді ці куби газу чи кошти в еквіваленті йдуть на оплату обов’язкової плати – і так до закінчення опалювального періоду. Але 1 травня невикористані державні кошти перераховуються надавачами послуг до держбюджету. Хто зекономив 1000 кубів станом на 1 травня, то після перерахунку у нього залишиться 100 кубів. Якщо зекономлено 101 куб то залишиться 100, якщо 50, то залишиться 50. Йдеться тільки про газ і це не стосується економії електроенергії на освітлення і водопостачання.».

Серед змін також зменшення норм використання природного газу. Раніше була встановлена норма 7 кубометрів на один квадратний метр опалювальної площі. А з початком наступного опалювального сезону субсидію надаватимуть з розрахунку 5,5 кубометрів газу на один квадратний метр опалювальної площі. Крім цього, знято норму, що субсидію призначатимуть на підставі доходів за попередні три місяці. Зараз треба подавати доходи за попередній календарний рік. Якщо документи подаються у першому кварталі поточного року, то беруться до уваги 9 місяців попереднього року.

«Для тих, хто отримує субсидії зростання тарифів на житлово-комунальні послуги не вплине на сімейний бюджет, – зазначив Вадим Боярський. – Нові ціни, які будуть діяти в наступному опалювальному періоді не вплинуть на отримувачів субсидій. Вони, як і раніше будуть платити свою обов’язкову плату відповідно до доходу, який був у них в 2015 році».