Головна Новини Які зміни до правил дорожнього руху вже вступили в дію

Які зміни до правил дорожнього руху вже вступили в дію

Зміни до правил дорожнього руху були внесені Постановою Кабміну у листопаді 2018 року. Які з них вступили у дію з січня 2018 року, і які ще вступлять упродовж року, розповів начальник Управління патрульної поліції Тернополя Богдан Шевчук.

«Одна зі змін, яка вже діє з січня 2018 року – це швидкість 50 кілометрів на годину у населених пунктах, – повідомив Богдан Шевчук. – Раніше була швидкість 60 кілометрів на годину. Зменшення ніби незначне на 10 кілометрів, але вона дає змогу уникнути багато ДТП, особливо, коли пішоходи переходять дорогу у невстановлених місцях. При такій швидкості водій може швидше зреагувати, ніж при 60 км. Поки що це одне із нововведень, яке діє зараз. Також із 26 жовтня минулого року зріс розмір штрафу до 1020 і 1700 гривень при паркуванні звичайних автомобілів на місцях, призначених для інвалідів. Планують ще зміни щодо фотофіксації та відеофіксації, яка буде здійснюватися в автоматичному режимі. Камери встановлять на великих перехрестях, де є велике навантаження і аварійні ділянки дроги. Будемо фіксувати порушення і автоматично будуть надходити до УПП і далі до власників транспортних засобів повідомлення про порушення. Як саме вони будуть надходити зараз ще алгоритму немає, оскільки зміни ще доопрацьовують. Думаю, із середини третього кварталу 2018 року у столиці та інших великих містах фото- та відеофіксація порушень запрацює.».

Посадовець також розповів, що планують підняти розмір штрафу за керування транспортним засобом для осіб, які не мали права на керування. Хочуть продовжити термін накладення адміністративних стягнень, передбачених статтею 130 – це перебування в алкогольному або наркотичному сп’янінні. Зараз їх мають розглядати у суді упродовж трьох місяців, але справ є багато і суди не встигають, і багато справ просто закривають, тому планують продовжити термін розгляду таких справ до одного року. Також внесені зміни до порядку видачі посвідчень водіїв. Зараз вперше посвідчення видається тимчасово на два роки. Якщо за цей період водій не притягався або притягався до адміністративної відповідальності до двох разів, то йому продовжують посвідчення водія на постійній основі. Якщо водій притягався до адмінвідповідальності більше трьох разів, то він буде змушений повторно здати правила дорожнього руху, щоб отримати нове тимчасове посвідчення.