Головна Новини Які дороги і мости відремонтують у 2021 ?

Які дороги і мости відремонтують у 2021 ?

Двісті кілометрів доріг державного значення у Тернопільській області планує відемонтувати цього року Укравтодор. Частину коштів у розмірі понад один мільярд гривень для Тернопілля вже виділили. Це 30% від тієї суми, яку Служба автомобільних доріг у Тернопільській області отримала на дороги у 2020-му. Уже другий рік поспіль наша область перебуває у лідерах фінансування і відновлення доріг. Що саме ремонтуватимуть і будуватимуть цього року розповів виконуючий обов’язки начальника Служби автомобільних доріг у Тернопільській області Микола Довгошия.

Відновлення мостів

«Одне із ключових завдань на 2021 рік – відновлення мостів, – каже Микола Довгошия. У нашій області ми розпочали у минулому році ремонт двох мостів і цього року продовжимо ремонтувати інші. Насамперед плануємо завершити розпочаті ремонти мостів у Струсові та Лисівцях. Торги по цих об’єктах були закінчені восени і підрядні організації приступили практично в кінці року до виконання робіт. Зробили 30%, цього року завершимо. У 2021 капітально відремонтуємо більше 11 мостів, в тому числі по дорозі до Бережан, на обході Тернополя, обході Бучача, і ще більше 20 мостів у складі автодоріг. Загалом плануємо влаштувати 189 кілометрів нового освітлення, 182 кілометри тротуарів, 239 автобусних зупинок, альтанок, автопавільйонів. Цього року встановимо перший комплекс автоматичного зважування в русі на дорозі М-30, за Бережанами. Траса М-30 «Стрий-Ізварине» є основним пріоритетним новим об’єктом, який плануємо відремонтувати до Дня Незалежності. Це дорога міжнародного значення, яка в нашій області збігається з дорогою М-12 і перетинає нашу область зі сторони Хмельницької області до межі з Івано-Франківською. Частину цієї дороги від Хмельницької області до Тернополя відремонтували у 2018 році. А від Тернополя в цьому році розпочинаємо ремонт до межі з Івано-Франківською областю. Ця дорога буде найдовшою в Україні, майже 1400 кілометрів. Ремонтувати її будемо у кілька етапів. З Тернополя до Бережан буде ремонт поточний і середній, з Бережан до Івано-Франківської області – капітальний ремонт.».

Дороги на якість яких скаржились водії

Відремонтують цього року і ділянки дороги, на які найбільше скаржаться водії. Це Т-09-03 – 30 кілометрів від Сатанова до Гримайлова, де зношне і зруноване дорожнє покриття і дорога «Бучач-Товсте» 12 кілометрів за Язлівцем. Також дорога Т-20-02 це з’єднання дороги від магістральної М-12 від Смиківців до Гримайлова в сторону Т-09-03 і дорога Р-26 – з Шумська на Ланівці.

У планах також збудувати нову дорогу в обхід Тернополя.

«У 2020 році ми розпочали викуп земельних ділянок по обходу Тернополя для першої черги будівництва, – розповів Микола Довгошия. – Викупили 51% земельних ділянок. Постановою Кабміну виділені кошти на завершення викупу земельних ділянок. Після цього «Укравтодор» оголосить міжнародні торги на визначення переможця з ремонту доріг. Північно-східний обхід Тернополя – це автошлях першої технічної категорії. Тобто буде 4 смуги руху, його будівництво розвантажить обласний центр і з’єднає М-30 і М-19.» .

Служба автомобільних доріг в Тернопільській області продовжить ремонтувати перехідні об’єкти. Йдеться про трасу М-18. Минулого року там відремонтували 10 кілометрів. В цьому році продовжать ремонт від Струсова в сторону Івано-Франківської області. Наступна ділянка – це 11,6 кілометрів дороги Р-39, яку завершили ремонтувати за Залізцями. В цьому році продовжать її ремонт в сторону Тернополя. На цій та інших дорогах облаштують оглядові майданчики, майданчики для зупинки великогабаритного транспорту. На Р-39 буде майданчик біля санаторію «Барвінок». Минулого року відновили 4 кілометри дороги «Підволочиськ-Збараж». Цього року мають відремонтувати ще 8,9 кілометрів.