Головна Новини Ягідний кооператив у Старому Почаєві виходить на європейські ринки

Ягідний кооператив у Старому Почаєві виходить на європейські ринки

Кременеччина відома своїми кооперативами. Прикладом є сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Щедрий край», який спеціалізується на заготівлі овочів та фруктів, переробці плодово-ягідної продукції на сухофрукти та виготовленні соків, діє у Старому Почаєві Кременецького району вже три роки. Як працює та які плани щодо подальшої діяльності є в кооперативі, дізнавався сьогодні, 7 серпня, голова облдержадміністрації Степан Барна.
«Наш кооператив займається вирощуванням полуниці та малини різних сортів. Це основний напрям нашої діяльності, – розповів голова СОКу Віктор Стравінський. – Маємо невелику переробку малини на сухофрукти. Але, на жаль, об’єми цієї переробки не забезпечують збут усього кооперативу. Тому зараз наша основна мета – це пошук інвестора для побудови потужної переробки для цих об’ємів, які в нас є. На даний момент маємо 50 гектарів малини й близько 5-7 га полуниці».
Кооператив «Щедрий край» існує з 2015 року. Об’єднує 70 учасників та налічує 50 гектарів землі. Утім, на досягнутому ніхто зупинятися не збирається і вже сьогодні учасники кооперативу активно працюють над пошуком інвесторів для того, щоб розширити свою діяльність та вийти на нові ринки збуту. Вже, за словами Віктора Стравінського, є напрацювання і спільне бачення співпраці з кількома європейськими країнами. «Є попередні домовленості з Польщею та Францією. У планах – побудувати морозильну камеру для того, щоб забезпечити збут своєї продукції. Також будемо нарощувати плантації полуниці, щоб працювати з Європою. Це питання у нас вже практично вирішено, тож починаємо наступного року», – зазначив голова кооперативу.
Власне, для того, щоб кооператив міг працювати і розвиватися було залучено багато джерел фінансування: значну частку коштів вклали самі учасники кооперативу, допоміг проект ЄС/ПРООН, агрохолдинг «Мрія», а також було залучено кошти обласного, районного та місцевого бюджетів.
«Протягом діяльності в кооператив було залучено майже 200 тисяч гривень з обласного бюджету та 25 тис. доларів – це кошти проекту ЄС/ПРООН. Тому сьогодні ми вже говоримо про людей, які завдяки власній ініціативі працюють вдома та не мають потреби виїжджати на заробітки за кордон. Надалі наше завдання – чітко відпрацювати питання регулювання ринку виробництва для того, щоб була і рентабельність продажу, і щоб люди мали роботу. Ми сьогодні маємо працювати над реалізацією проектів, пов’язаних із доданою вартістю, і реалізацією кінцевого продукту, який буде продаватися на ринках Тернопільської області та України», – наголосив Степан Барна.