Головна Новини “Щуряча лихоманка”: двоє людей на Тернопільщині померли через лептоспіроз (Відео)

“Щуряча лихоманка”: двоє людей на Тернопільщині померли через лептоспіроз (Відео)

Смерть через лептоспіроз. На Тернопільщині зафіксували вже два летальні випадки. Загалом же з початку року цю недугу підхопило 15 людей, повідомляє Т1 Новини.

15 випадків захворювання лептоспірозом зафіксували на Тернопіллі. З них два, кажуть фахівці, смертельні. Наразі показники захворювання в області перевищують показники по Україні в декілька раз. Основними носіями збудника лептоспірозу у природних умовах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. Заразитись можна через укус гризуна або ж під час купання у зараженій водоймі. Вживання інфікованої їжі також може спричинити захворювання.

“Люди хворіють через гризунів, а також серед хворих ті, хто доглядає за сільськогосподарськими домашніми тваринами. Відповідно при травмах і ранах, є потрапляння збудника і таким чином розвивається захворювання”, – каже завідувачка відділу епідемнагляду профілактики інфекційних захворювань ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” Марія Павельєва.

Експертка додає, часто перші симптоми захворювання непомітні і можуть бути схожі на грип, який більш характерний восени і взимку. Також захворювання характеризується ураженням печінки, нирок. Відтак, люди не звертаються до медиків і тим самим наражають себе на небезпеку.

Якщо ж у медиків є підозра на те, що людина заразилась лептоспірозом, аналізи передають сюди, в лабораторію. Тут досліджують, як кров пацієнта, так і гризунів на наявність збудника захворювання. Відтак, не тільки ставлять діагноз, але й відслідковують ланцюг передачі інфекції від збудника до людини.

“Пік приходить якраз на серпень, тобто коли люди купаються у водоймах, а у вересні – коли люди працюють в полях”, – каже завідувач лабораторії відділу дослідження біологічних факторів ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” Анатолій Даутов.

Експерти кажуть, жителі області часто не знають що таке лептоспіроз. У народі це захворювання називають “щуряча лихоманка”. Нашій знімальній групі показують, як виглядає лептоспіра у мікроскопі.

Результати досліджень передають медикам, які лікують хворого. Лептоспіроз можна вилікувати антибіотиками. Аби уникнути захворювання, лікарі радять під час роботи з землею одягати рукавиці та частіше мити руки.

Сергій Балуцький, Тарас Троян, Павло Верхолюк, Т1 Новини.