Головна Новини Що треба знати тернополянам про медичну реформу: важливі аспекти

Що треба знати тернополянам про медичну реформу: важливі аспекти

Перший етап медичної реформи розпочнеться з наступного року. Стартує він із первинної ланки медичної допомоги, тобто роботи сімейних лікарів, педіатрів, терапевтів. Для громадян це означає, що їм необхідно надати поліклінікам свої дані для електронної реєстрації та до вересня 2018 року обрати і укласти договір на медичне обслуговування із сімейним лікарем.

  • З початку цього року спільно з головами райрад, адміністрацій, ОТГ, за підтримки облради ми забезпечили кожного сімейного лікаря комп’ютером, – розповів Володимир Богайчук, начальник управління охорони здоров’я ТОДА. – У кожну амбулаторію загальної практики сімейної медицини провели інтернет та працюємо над наповненням електронного реєстру пацієнтів. Зараз є «червоний» реєстр пацієнтів, який з часом перейде у «зелений». «Червоний» – це всі жителі в зоні обслуговування амбулаторії чи сімейного лікаря. Після прийняття медичної реформи, до кінця цього року,  має бути створена Національна служба здоров’я, яка у перспективі буде проплачувати сімейним лікарям надання медичних послуг пацієнту. З наступного року медична галузь фінансуватиметься і через медичну субвенцію і через Національну службу здоров’я. Для того, щоб Центри первинної медико-санітарної допомоги отримали кошти із Національної служби здоров’я, їм необхідно реорганізуватися у некомерційні підприємства. Думаю, до кінця року ми зможемо перевести Центри в такі неприбуткові організації. Це мають бути відповідні рішення ОТГ, сесій міських чи районних рад. Якщо будемо готові до подвійного фінансування, то зможемо змінювати «червоний» реєстр пацієнтів на «зелений». Людина, яка була у «червоному» реєстрі після підпису угоди з лікарем переходить у «зелений» реєстр.  На сайті управління охорони здоров’я є електронна система, у якій пацієнт може ознайомитися зі всіма сімейними лікарями, які працюють в області і вибрати його за бажанням. Лікаря можна обрати незалежно від свого місця проживання, незалежно від того, де він працює – в поліклініці, приватній клініці чи має власну практику.

Відповідно до кількості укладених договорів лікар отримуватиме фінансування з державного бюджету. Заплановано, що на одного пацієнта виділятимуть 374 гривні на рік. Якщо, наприклад, сімейний лікар обслуговуватиме 2000 людей, то на рік він отримає 748 тисяч гривень. Але якщо пацієнт не укладе договір з сімейним лікарем, педіатром чи терапевтом, то йому доведеться послуги, які будуть затверджені відповідно до протоколу надання медичних послуг на первинній ланці, оплачувати самостійно.

  • Новий підхід до фінансування та обслуговування у медичній галузі змінять стосунки «пацієнт-лікар», – каже Володимир Богайчук. – Адже коли лікар укладе договір з пацієнтом, то відповідальність лікаря і пацієнта буде однаковою. Якщо лікар запланував обстеження або огляд на якесь число, а пацієнт не з’явився, то пацієнт не отримає лікування за кошти, які гарантовані державою для отримання пакету медичних послуг в розрізі первинної медичної допомоги. А при зверненні в інший час, повинен буде оплачувати послуги самостійно. Максимально буде відпрацьована профілактична медицина. Лікувальні процедури, які будуть занесені в електронну систему, зобов’язуватимуть лікаря підвищувати власний рівень кваліфікації, щоб надавати якісні медичні послуги. Не можемо сказати, що з першого січня 2018 року у нас радикально зміниться система охорони здоров’я, але вона змінюватиметься поступово. Сьогодні йде мова про 374 гривні на рік на одного пацієнта з розрахунку надання медичних послуг, які розраховані на рівні первинної допомоги. Якщо лікар матиме 2 тисячі пацієнтів, то отримає понад 700 тисяч гривень на рік. З цієї суми він має заплатити зарплату фельдшерам, оплатити обстеження пацієнтів у профільних медиків, проводити огляди, консультації, тобто надати той перелік послуг, який буде затверджений по протоколу відповідно надання послуг. Крім того, повинен буде забезпечити пальне для транспорту для виїздів у села, він буде коригувати надання медичних послуг на рівні свого району обслуговування. Зарплата сімейного лікаря входитиме у ці кошти і становитиме за попередніми розрахунками від 8,5 до 20 тисяч гривень.

Допомога, яку надаватиме сімейний лікар, терапевт, педіатр, за даними Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів України, буде повністю оплачуватись державою. Для людей вона є безкоштовною. Ця допомога включає: консультації лікаря необмежену кількість разів, профілактичні огляди, базові аналізи, рецепти на доступні ліки, які можна буде отримати в аптеці безкоштовно або з незначною доплатою, направлення до лікарів-спеціалістів, видачу довідок та листів непрацездатності.