Головна Новини Що треба знати про «Соціальну карту тернополянина»

Що треба знати про «Соціальну карту тернополянина»

У громадському транспорті Тернополя цього місяця має запрацювати автоматизована система оплати та обліку пасажирів. Це означає, що пасажири зможуть оплатити поїздку не тільки готівкою, а й спеціальною карткою – електронним квитком. Для цього у тролейбусах встановлять валідатори. Паралельно у салоні працюватиме з малим валідатором і кондуктор, так як це відбувається зараз. Такі ж малі валідатори тепер повинні використовувати і водії маршруток. Пасажир дає водію готівку, або прикладає до нього електронну картку і отримує квиток на проїзд. Суть автоматизованої системи, як пояснив під час прес-конференції директор КП «Тернопільелектротранс» Андрій Мастюх, в тому, щоб легалізувати доходи усіх перевізників, які працюють в Тернополі. Йдеться про те, щоб поступово повністю перейти на розрахунок тільки безготівковим методом – електронними квитками. Друга ціль – чіткий облік пільг, за які платить місто. Адже із 2016 року компенсацію перевізникам за пільгового пасажира виплачують з місцевого бюджету. Під час прес-конференції 29 вересня зазначалося, що з 1 жовтня валідатори будуть і в маршрутках, і в тролейбусах. Утім, станом на 2 жовтня, ні у тролейбусі №2, ні в №11, якими довелося їхати автору цього тексту, терміналів не було встановлено. Та й в маршрутках, які зупинялися біля Кооперативного коледжу біля полудня водії не мали валідаторів.

У жовтні тариф на проїзд і готівковий, і безготівковий буде однаковий: 3 гривні у тролейбусі і 4 гривні у маршрутці. А пізніше буде диференційований: власники «Соціальної карти тернополянина» і неперсоніфікованого електронного квитка платитимуть за тарифами, які діють зараз, а оплата готівкою буде на гривню дорожча – 4 гривні у тролейбусі і 5 гривень у маршрутці. Учні, студенти і пільговики, які не матимуть «Соціальної карти тернополянина» повинні будуть оплачувати проїзд за повним тарифом.

Електронний квиток «Соціальна карта тернополянина» або «Файна крата» є трьох видів: для громадян, для студентів та учнів і для пільговиків. Відрізняються вони за кольором. Детальніше про них розповіла начальник відділу інформаційно-комунікаційних технологій КП «ТЕТ» Тетяна Фурман.

«Соціальна карта тернополянина» – це персоніфікований електронний квиток, який передбачає надання пільг різного виду, – розповіла Тетяна Фурман. – На виготовлення таких карт подали заяви 34 тисячі тернополян, з них 72% – пільгові категорії, які отримають картку безкоштовно, 28% – ті, хто оплатили вартість картки – учні, студенти, жителі. Картки для громадян – синього кольору, зеленого – для учнів і студентів, помаранчеві – для пільгових категорій. Зелена і синя картка для громадян, учнів і студентів виготовлені у формі електронного гаманця: їх можна поповнювати на довільну суму коштів в пунктах продажу та поповнення електронних квитків . З них  при поїздці списується сума коштів для громадян три і чотири гривні, для учнів і студентів – дві гривні. «Карта тернополянина» для пільговиків запрограмована у вигляді проїзного квитка і при користуванні ним відбувається просто реєстрація поїздки. Обмежень у кількості поїздок для пільгових категорій немає, карта автоматично першого числа кожного місяця поновлюється і пільговик безкоштовно їздить за цієї карткою.».

У Тернополі до запровадження електронного квитка почали готуватися ще минулого року. У грудні 2016 року було введено дію проїзний квиток тривалого користування на проїзд у тролейбусі. Такими квитками зараз користуються близько 900 тернополян. Здебільшого його купують фірми і підприємства для своїх працівників. За потребою можна вибрати певний тариф: від мінімальної кількості поїздок – 40 – до пакету «Безліміт». Проїзний поповнюють на суму, яка відповідає кількості їздок. Але кожен тариф має ще безкоштовні їздки. Таким чином, залежно від обраного пакету, економиться від 9 до 27 гривень при кожному поповнені. Виключенням є пакет «Безліміт», який діє тільки місяць часу. Такий же проїзний є для студентів та учнів. Тільки у студентському відсутній тариф «Безліміт», а є квитки на 40 (+3 безкоштовні), 60 (+5 безкоштовних) і 90 (+9 безкоштовних) їздок. Цей електронний проїзний залишається в дії і зараз: із введенням в дію «Соціальної карти тернополянина» його не відміняють. Пластиковий носій коштує 15 гривень.

Є ще один вид електронного квитка – неперсоніфікований, тобто, який не містить фотографії та імені власника. Це проїзний квиток тривалого користування у вигляді електронного гаманця. Коштує він 20 гривень і придбати його можна у зазначених пунктах продажу і поповнення. Його можна поповнювати на довільну суму, але директор ТОВ «Системний зв’язок» Віталій Васильків радить зараховувати на квиток невелику суму коштів, оскільки при втраті пластикової картки будуть втрачені і кошти. Натомість, при втраті персоніфікованої «Файної карти» її баланс можна зберегти і перенести на новий носій. Також, за його словами, тернополяни незабаром отримають свої «Соціальні карти».

«Ми вже маємо біля двох тисяч звичайних карт тернополянина, – каже Віталій Васильків. – Їх отримають ті, хто подали анкетні дані до 19 вересня. Інші заявники отримають карти пізніше, термін виготовлення персоніфікованої карти – 25 днів. – Готуємо до роздачі більше п’яти тисяч учнівських і незначну кількість студентських карток. Також готові вже пільгові картки – близько 15 тисяч. Коли буде завершена юридична частина з договорами і порядком видачі пільговим категоріям населення цих карток ми готові їх завезти у пункти, де заповнялися анкети. Звичайні тернополяни забиратимуть «Файні карти» там, де заповняли анкети. З 2 жовтня усіх поінформують, де вони зможуть їх забрати. Будуть налаштовані сервіси, які будуть автоматично повідомлятимуть про це тернополян.».

Подати заяви-анкети на виготовлення «Соціальної карти тернополянина» можна особисто, або он-лайн. Особисто заповнити анкету можна у ЦНАПі і ЖЕКах. Пільгові категорії населення подають заяви в управлінні соціальної політики міської ради. Он-лайн сервіс доступний тільки для громадян, учнів і студентів.