Головна Новини Що радять спеціалісти щоб вберегтися від кваритирних злодіїв?

Що радять спеціалісти щоб вберегтися від кваритирних злодіїв?

Квартирних крадіжок, як і пограбувань приватних помешкань, цього року стало більше. Порівняно з минулим ріст крадіжок становить 10-15%. Так, за вісім місяців 2015 року було 190 випадків, а за такий же період цього року – 212. У поліції зазначають, що немає такого замка, який би не зміг відкрити професійний «домушник». Просто одні замки відкривають швидше, інші трохи довше. До того ж, злодії придумують нові методи відкривання дверей.

«Для досвідченого «домушника» відкрити будь-який циліндровий чи сувальний механізм – не проблема, це 2-3 хвилини і за допомогою відмички він відчинений, – розповів Володимир Базар, завідувач сектору науково-дослідного експертного криміналістичного центру. – Один із найпоширеніших методів – це підбір ключа. Прості циліндрові замки відкривають за 1-2 хвилини. Також поширений метод – злам циліндра звичайним балонним або газовим ключем, а потім за допомогою викрутки просувається сам механізм. Часто мешканці залишають вхідні двері відкритими, і злочинці цим також користуються. З нових методів, які зараз з’явилися – це азотний метод. В циліндровий механізм заливають рідкий азот у невеликій кількості через що штифти кристалізуються і їх, за допомогою відмички ламають, а двері відкривають. Також застосовують метод висвердлювання опорних штифтів, тоді на їхнє місце падають робочі штифти і циліндр готовий до відкривання. Для професійного злодія немає замка, який би він не відкрив.».

Щоб злодій якомога довше не зміг потрапити у помешкання, спеціалісти радять встановлювати двоє дверей з різними механізмами замків, а також ставити житло під охорону.

«Найкраща порада вберегти майно – встановити двоє дверей, – каже Володимир Базар. – Перші двері, щоб відкривалися на себе, були непримітні з одним циліндровим звичайним механізмом, але з підключенням на пульт охорони. А другі – якісні, посилені, з двома різними типами замків, щоб злодій довше їх відкривав. Людям, які проживають у приватних будинках, а також у багатоквартирних на перших поверхах, треба звернути увагу на вікна, бо відкрити пластикове вікно – це простіше, ніж відкрити звичайні дерев’яні двері. У таких випадках бажано встановлювати решітки, потужні двері з двома різними типами замків.».

Перед тим, як здійснити крадіжку злодії вивчають об’єкт і залишають біля квартир «маяки» або якісь мітки. Тому тернополянам радять бути уважними, і також звертати увагу на різні дрібниці.

«Біля вхідних дверей або біля глазка, біля дзвінка можуть ставили крейдою хрестики або галочки, – розповідає Іван Бачинський, старший оперуповноважений кримінальної поліції ГУНП. – Це означає, що в тій квартирі нікого немає, і її можна грабувати. Також були випадки коли після крадіжок ми знаходили так звані «маяки»: згорток або кусочок пластмаси, які вставляють між одвірком і дверима, і коли двері відкривають, то він випадає, якщо ж залишається на місці, то значить у квартиру ніхто не заходив, тобто нікого немає вдома. Також у дверях можуть залишати рекламні листівки. Як правило, маячки ставляють у місця, які важко помітити одразу. Також раджу розділити наявні у помешканні гроші на невеликі суми і зберігати їх в декількох різних місцях, це ж стосується і золотих виробів та прикрас. Не кладіть гроші у шафі між білизною, під матраци, під ліжко чи диван, не ховайте їх між книжками чи у морозильну камеру. Усі ці «сховки» добре відомі злодіям, і вони швидко знаходять їх.».

Запобігти крадіжці допоможе також охорона помешкання. Поки злодій намагатиметься потрапити у квартиру, спрацює сигналізація і за декілька хвилин на місце прибудуть поліцейські охорони. До кінця вересня у поліції охорони діє акція «Квартира під охорону 2016». В цей час взяти під охорону квартиру або будинок можна за половину вартості монтажних та пусконалагоджувальних робіт. Для однокімнатної квартири це коштуватиме від 5,5 тисяч гривень. А за кожну додаткову кімнату треба буде заплатити ще 500 гривень. Без акції вартість встановлення сигналізації коштує на 800-1000 гривень більше. Для приватних будинків складається інакший кошторис, залежно від побажань господаря. Отримати консультації та замовити послуги поліції охорони можна за номером 0 800 502-220 безкоштовно.