Головна Новини Що потрібно знати про початок сезону полювання на Тернопільщині

Що потрібно знати про початок сезону полювання на Тернопільщині

На Тернопільщині розпочинається сезон полювання на копитних та хутрових звірів.
Строки проведення полювання в мисливських угіддях області на парнокопитних тварин з 2 листопада до 29 грудня 2019 року включно, на самців кабана та його молодняк здатний до самостійного існування – з 04  січня 2020 року до 26 січня 2020 року включно.
Строки проведення полювання на зайця та лисицю: 10, 17, 24 листопада поточного року; 01, 08, 15, 22, 29 грудня 2019 року та 05, 12 січня 2020 року. Додатково на лисицю та хижих тварин 02, 09, 16, 22, 23 лютого 2020 року в польових мисливських угіддях бригадами мисливців під керівництвом та обов’язково присутністю штатних працівників державної лісової охорони підприємства.
Денна норма відстрілу зайця-русака одним мисливцем за один день полювання – один заєць. Норма відстрілу лисиці не лімітована.
Днями полювання при колективному та облавному полюванні на парнокопитну дичину є субота та неділя, а при полюванні на хутрових —неділя.

Головною умовою безпеки користування мисливською зброєю є міцні знання, чітке виконання правил поводження зі зброєю та сувора дисципліна під час полювання. Стрільба і знаходження із зарядженою зброєю в населених пунктах, а також поблизу них (ближче 200 метрів від жилих приміщень) категорично заборонена. Вогнепальна мисливська зброя повинна зберігатись в місцях постійного проживання власника в надійних металевих ящиках, що виготовляються промисловістю спеціально для зберігання зброї, в розібраному стані, зі спущеними курками, окремо від бойових припасів. До зброї не повинні мати доступу сторонні та діти.
Категорично забороняється:
Полювання без посвідчення мисливця і контрольної картки обліку добутої дичини і порушень правил полювання на мисливський сезон 2019/2020 років;
Полювання з під’їзду на автотранспорті;
Полювання з собаками мисливських порід без наявності на них паспорта;
Полювання з використанням не мисливської вогнепальної зброї, пневматичної зброї, нарізних вкладишів та напівавтоматичної або автоматичної зброї з магазинами більш як на два патрон;
Транспортування добутої дичини або їх частин без підтверджуючих документів на право їх добування та відмітки в відповідній графі контрольної картки обліку добутої дичини і порушень правил полювання.
Також Тернопільське лісове господарство нагадує правила користування зброєю:
Під час заряджання і розряджання зброї вона повинна бути направлена догори або до землі.
При користуванні транспортом для прибуття до місця полювання зброя повинна бути розрядженою і знаходитись в чохлі.
При подоланні перешкод (канави, загорожі, струмки) – зброю необхідно розрядити і переносити в розкритому вигляді.
Ніколи не тримайте зброю дулом до себе під час виходу з човна, машини інших видів транспорту.
При наближенні до населеного пункту (за 200 м), місця відпочинку, збору, мисливець зобов’язаний розрядити зброю.
Особливої обережності мисливець повинен дотримуватись при стрільбі в заростях. Забороняється стріляти по птахам, що злітають нижче 3 м на відстані 10 м.
Забороняється стріляти “на шум”, по цілі, яку нечітко видно (під час туману, при сильному снігопаді, в сутінках, проти сонця та ін.)
При стрільбі кулями мисливець повинен бути дуже обережним, попередньо впевнитись, що поблизу, в напрямку пострілу немає людей і домашніх тварин. Необхідно завжди враховувати, що неподалік можуть знаходитись люди, що збирають гриби, ягоди, випасають худобу.
При полюванні в густому лісі, очереті, горах, необхідно бути особливо уважним, дотримуватись взятого напрямку, частіше підтримувати зв’язок з іншими мисливцями.
Під час відпочинку зброю необхідно в незарядженому вигляді підвісити або покласти на надійну підпору.
При стрільбі, у випадку осічки, мисливець не повинен відкривати рушницю протягом 7-8 секунд, так як порох може займатись повільно, і, як наслідок, може бути “затяжний постріл”, який при відкритій рушниці може привести до нещасного випадку.
В разі падіння рушниці або мисливця необхідно відразу ж розрядити рушницю і впевнитись, що в канали дула не потрапила земля, сніг та інші предмети, так як при забитому сміттям дулі під час пострілу може відбутись розрив або роздування дула і покалічити мисливця
Після пострілу необхідно перевірити, чи не залишилось в каналах дула пижів, прокладок, частин розірваних гільз. Це вбереже рушницю від розриву дула, а мисливця і оточуючих його людей від можливого поранення.
Ніколи не слід добивати прикладом рушниці пораненого звіра, так як при цьому під час удару може відбутись постріл, направлений в самого мисливця або поряд стоячої людини або тварини.
Якщо набої не входять в набійник дула (відсиріли, некалібровані, роздута гільза) не можна його надавлювати, так як при цьому може відбутись постріл. Набої необхідно обережно вийняти і замінити іншими.
Якщо заряджені набої не виймаються екстрактором, необхідно закрити рушницю, зробити постріл, після чого використана гільза легко вийметься.
Відповіднодо наказу № 108 від 09 жовтня 2019 року підприємством встановлено таку вартість полювання на парнокопитних тварин:
на кабана -4000 ( чотири тисячі) грн.;
на козулю – 3000 (три тисячі) грн.
Вартість відстрільних карток на добування хутрових звірів:
на зайця-русака разова – 120грн.;
на зайця-русака сезонна –1200 грн.;
на лисицю – 72грн.