Головна Новини Що буде із школою мистецтв та її приміщенням

Що буде із школою мистецтв та її приміщенням

Серед навчальних закладів не тільки міста, а й області – це особлива школа. Вона була створена у 1994 році однією із перших в Україні, як експериментальний мистецький навчальний заклад. На жаль, сьогодні Тернопільська обласна комунальна експериментальна комплексна школа мистецтв імені Ігоря Герети переживає не найкращі часи. Бажаючих навчатися у ній значно побільшало, але приміщення для організації нормального навчального процесу не підходять, та й не вистачає їх для усіх дисциплін. Наприклад, для занять хореографією, яку відвідують 60% учнів, школа змушена орендувати приміщення у ПК «Березіль». Є й інші проблеми, на які обласній раді скаржилися батьки. Тому на початку року була створена робоча група, яка мала проаналізувати роботу навчального закладу та вирішити, що з ним робити далі. Підсумкове засідання робочої групи відбулося 27 березня.

У засобах масової інформації з’являлися повідомлення, що школу хочуть закрити, оскільки там планують забудову чи є бажаючі приватизувати ласий шматок землі у центрі міста. Заступник голови обласної ради Любомир Крупа зазначив, що це все неправдива інформація, і що школу не планують закривати, а приміщення ніхто не буде продавати.

«Дуже актуально стоїть питання приміщення для школи, – каже Любомир Крупа. – Ми з’ясували, що діти навчаються у дуже поганих умовах, приміщення є пристосовані, а не адаптовані до навчання. Є класи без жодного вікна, де проводять по 5-6 уроків, діти користуються загальним туалетом. Тому один із висновків, які напрацювала робоча група – це шукати приміщення для функціонування школи. На жаль, наша область в переліку тих областей, які не мають відповідного навчального закладу для обдарованої молоді області. І у нас є амбітні плани, щоб такий заклад у Тернополі був утворений. Та зараз будемо виходити з тих реалій, які є. Школа мистецтв залишається наразі на своєму місці тому, що не має альтернативи куди її перевести. Навіть, якщо її переведемо у краще приміщення, то у нас є багато позашкільних обласних навчальних закладів, які розташовані в орендованих приміщеннях. Тобто питання, що ця територія буде йти під приватизацію, під забудову абсолютно знімається тому, що ця територія і приміщення потрібні для галузі освіти області. Поки що вона залишається в цьому приміщенні, але ми будемо шукати у будь-якому випадку умови покращення перебування дітей тому, що це творчі діти і хотілось аби вони виховувались у мистецьких закладах, а не в одному кабінеті сиділо три класи і один одному на плечах тримали мольберт і писали картини.»

Обласна рада має намір звернутися за допомогою до міста, щоб відшукати, можливо, малокомплектну загальноосвітню школу, де може розміститися і мистецька школа. Якщо ж у місті не знайдеться відповідного приміщення, то шукатимуть в області. Терміну, у який школу мистецтв мають переселити в інше приміщення,в обласній раді не встановлювали.

«Будемо звертатися до міста, щоб вони провели аналіз, які у них є малокомплектні школи з тим, щоб школа мистецтв перейшла у цю типову школу, – каже Любомир Крупа. – У нас амбітні плани з тим, щоб у школі навчалися діти з області, в тому числі з Тернополя. Зараз з 351 дитини 341 – з Тернополя і 10 – з Тернопільського району, тобто вона не виконує функцію обласної школи. Ми б хотіли створити мистецький заклад, де могли б навчатися діти із Заліщицького, Шумського, Кременецького, Підволочиського та інших районів, могли приїхати сюди і навчатися у найкращих митців. Ми не будемо прив’язуватися до того, що це має бути заклад в центрі Тернополя тому, що школа має бути обласною не просто на папері, а за формою і змістом, і маємо створити умови, щоб діти могли приїхати і тут проживати цілодобово. Якщо у місті не знайдеться такого приміщення, то будемо шукати зі своїх ресурсів: позашкільних навчальних закладів, інтернатних, закладах професійної освіти тощо. Можливо наближені до міста об’єднані територіальні громади погодяться створити таку школу.».