Головна Новини Що буде з цінами у найближчі місяці?

Що буде з цінами у найближчі місяці?

З першого жовтня виробники та підприємці можуть самостійно встановлювати вартість основних продуктів харчування. Експеримент з відміни державного регулювання цін на продукти харчування, їх виробництво і торгівлю триватиме три місяці. В Тернопільській облдержадміністрації повідомляють, що слідкуватимуть за зміною цін, і якщо вони почнуть стрімко зростати, то повернуться до адміністративного контролю. Чиновники також зазначають, що значного підвищення цін не повинно бути, зростатиме вартість тільки сезонних продуктів.

«У цей період буде відстежуватися динаміка зростання цін, – розповіла Галина Воляник, директор департаменту  економічного розвитку та торгівлі  ТОДА. – Якщо суб’єкти господарювання будуть себе поводити нормально, а динаміка зростання сезонних продуктів буде стабільною, то державне регулювання цін у майбутньому не будуть запроваджувати. Якщо ж буде стрімке зростання вартості продуктів, думаю, буде припинено даний проект і залишиться все, як раніше. Можливо, у результаті буде частково ліквідовано державне регулювання цін. Така суть проекту. За нашими прогнозами в перший місяць підприємці, відчувши відносну свободу, можуть наростити ціну. Але потім, оскільки конкуренція на ринку продовольчих товарів є доволі високою, все внормується. Споживчий попит має межі, тому зростання цін не буде.»

До запровадження пілотного проекту з відміни державного регулювання цін, виконавчі органи влади контролювали рентабельність та торгівельну націнку на хліб пшеничний першого ґатунку, хліб житній та житньо-пшеничний, яловичину, свинину, птицю, борошно першого, другого і вищого ґатунку, борошно житнє обдирне, макаронні вироби, крупи гречані, ковбаси варені першого ґатунку, молоко жирністю 2,5% фасоване у плівку, сметану жирністю 15%, масло вершкове жирністю до 72,5%, сир м’який жирністю до 9%, цукор, олію, яйця першої і другої категорії, виробництво та реалізацію продуктів дитячого харчування.

Директор департаменту агропромислового розвитку ТОДА Віталій Луй вважає, що відміна державного регулювання цін матиме позитивні наслідки: не зростання, а зниження вартості продуктів.

«Цей перелік продуктів становить не більше 15% від звичайного споживчого кошику громадян, – каже він. – Це по-перше. По-друге, найкращий контроль для виробників – ціни конкурентів. Піднімати ціни буде для них же не вигідно, тому що виграють їхні конкуренти, які збільшать об’єми продаж і долю присутності на ринку. Насправді, відміна державного регулювання піде на користь, тому що чим менше державне регулювання, як бачимо в цивілізованому світі, тим краще працює промисловість, оптимізується виробництво, і в кінцевому результаті будемо спостерігати зменшення ціни на певний вид продукції. Адже адмініструвати всі погодження – це додаткові витрати і час. Мій прогноз: будемо мати ціни нижчі і експеримент продовжиться тим, що на більшість продуктів з переліку буде відмінено державний контроль, а тільки буде їх моніторинг. Певні дії будуть здійснюватися при реально великих відхиленнях від норм і стандартів.».