Головна Новини Шпаківні на деревах у дворах встановлюють працівники ПП «Тернопіль Комсервіс»

Шпаківні на деревах у дворах встановлюють працівники ПП «Тернопіль Комсервіс»

Ідея облаштування будиночків для пташок виниклау головного інженера підприємства «Тернопіль Комсервіс» Володимира Байгера.  На базі підприємства побудували декілька шпаківень, серед яких є класичні і «покращені» – з своєрідною «терасою».

  • Як комунальник я завжди прокидаюся дуже рано і бачу, як ворони, а особливо сороки, вибивають молодих пташок, які просто не мають куди заховатися від великих птахів. Набридло чути лише каркання ворон за вікном, і тому виникла іде про допомогу із облаштуванням житла для пернатих. Ми плануємо влаштувати шпаківні на прибудинкових територіях, які обслуговує наше підприємство і де є  дерева, що підходять для цієї справи на вулицях Фабричній та Галицькій, а також на проспекті Злуки. У нас на підприємстві я маю чудових майстрів, які вміють втілити усі задуми і які підтримують такі позитивні ініціативи. Є мешканці, які підтримують наш захід. Будемо раді, якщо долучатиметься більше небайдужих тернополян для відновлення балансу у природі. До слова, на зиму ми запланували виготовити годівнички для синичок та інших птахів.

Як розповідає Володимир Байгер, для виготовлення шпаківень не витрачають кошти мешканців, їх виготовляють не з квартплати, а з коштів підприємства. Навіть більше – головний інженер для цього надає власну дошку, яку придбав для особистих потреб.

Майстер із золотими руками, якому прийшлася до душі ідея, столяр підприємства Петро Пиріжок, за кілька годин виготовив пять шпаківень, які вже облаштували на проспекті Злуки, 2. Нагадаємо, пан Петро минулого року побудував справжню «котячу багатоповерхівку», то ж будиночки для пташок  далися йому доволі легко.

  • Я люблю робити щось нове, тому взявся за шпаківні з цікавістю. Подивися в інтернеті, як це робиться, ми виготовили заготовки, зібрали їх. Всередині шпаківні порожні, а зовні ми обробили їм методом випалювання. Це дуже давня технологія, яка не лише більш екологічна, ніж фарбування чи лакування. Завдяки випалюванню дерево не гниє, не розтріскується. У давнину люди, будуючи будинок з дерева, намгалися його випалити – так дерево ставало довговічним. Навіть сани, приміром, щоб вони служили довше, також випалювали. До слова, при застосуванні цієї технології прийнято не робити отворів у дошці, а також  випалювати їх – це забезпечить особливу міцність конструкції, – розповідає Петро Пиріжок.

Мешканець будинку на проспекті Злуки, 2, де вчора облаштували «мікрорайон для шпаків», Манько Віталій такій ініціативі радіє.

  • У нас за домом є садок з фруктовими деревами, пташки будуть збирати шкідників, будуть співати. Це корисно і приємно! У лісі пташки мають можливість десь заховатися, звити гніздечко, знайти прихисток у дуплі, а у місті, на жаль, немає такої можливості. Може б ховалися десь на покрівлях, але там окупували територію голуби. Тому покрівлі треба закривати. У нашому будинку декілька років тому вивезли з покрівлі шість мішків мертвих голубів! Цілком зрозуміло, що кожен об’єкт живої природи має мати своє місце, тому я радію, що тепер птахи матимуть де жити і очікую, на їхнє заселення, – каже пан Віталій.

Ми слідкуватимемо за шпаківнями і обов’язково згодом розповімо про те, чи заселилися платки у свої будиночки. А незабаром про те, як живеться котам у єдиній в Тернополі “котячій багатоповерхівці”.

Тернопіль житлово-комунальний