Головна Новини Шахраєві, який виманив в однієї жінки 10 тисяч доларів, а у другої...

Шахраєві, який виманив в однієї жінки 10 тисяч доларів, а у другої – дві тисячі, дали умовне покарання

Десятого вересня у Тернопільському міськрайсуді прозвучав вирок для уродженця Львівщини, який займався шахрайством на території нашої області. Разом із двома спільниками на автомобілі «Шкода» він заїжджав на Тернопілля, де вишукував жертв телефонного шахрайства, пише Свобода. У лютому цього року потрапила на гачок пройдисвітів тернополянка, якій зловмисник, відрекомендувавшись працівником пенітенціарної системи, повідомив: племінник скоїв аварію й перебуває у СІЗО. Аби його звільнили й не притягували до кримінальної відповідальності, треба заплатити 5 тисяч доларів. Збентежена жінка погодилася, а шахрай, щоб та не отямилась, наказав постійно бути на зв’язку. Він сам прийшов у її квартиру й забрав дві тисячі доларів – більше вона не мала.

У другому випадку пройдисвіт разом із спільниками збагатився аж на десять тисяч доларів. Знову ж таки обман стосувався ДТП – мовляв, зять скоїв аварію, внаслідок якої потерпілий перебуває в реанімації у важкому стані. Відтак потрібні великі гроші на ліки, а заодно заплатити слідчим, щоб залагодили справу. Жінка віддала 10 тисяч доларів прибулому до її дверей. Він запевнив, що є товаришем зятя.

Згодом жертви злочинів розповідатимуть про неабиякий акторський талант шахрая, бо ж навіть сумніву у них не закрадалося, що він видає себе за іншого.

Примітно, що таки є люди, здатні критично мислити у стресових ситуаціях. Прибувши до Чорткова, шахраї мали намір збагатитися за рахунок місцевої жительки, розповівши їй вигадану драму про аварію, у якій винуватцем є її зять. Жінка неабияк перелякалася і готова була уже віддати дві тисячі доларів, але в останню мить висунула вимогу: дати трубку зятю. Шахрай, змінивши голос, намагався видати себе за зятя. Однак обман не вдався.

Отож, справу розслідували за трьома епізодами. Здавалося б, шахраєві, безсумнівно, загрожує позбавлення волі, адже йдеться про злочини, які останніми роками стали масовими, висотують у людей нерви і гроші. Поліція закликає до пильності й дуже рідко розкриває такі злочини. А тут така удача – нарешті упіймали телефонного шахрая.

Та показового процесу не відбулося. Більше того, попри сувору санкцію, передбачену частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу: шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років, й багатоепізодність, шахраєві усе зійшло з рук. Він уклав з прокурором угоду про визнання винуватості, у якій, зокрема, зазначено узгоджене покарання: п’ять років позбавлення волі з відстроченням виконання вироку та із встановленням іспитового строку на півтора року. Загалом угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо кримінальних правопорушень, внаслідок яких шкода завдана державним чи суспільним інтересам або правам та інтересам окремих осіб, у яких беруть участь потерпілий або потерпілі, не допускається, крім випадків надання всіма потерпілими письмової згоди прокурору на укладення ними угоди. У наведеному випадку потерпілі не заперечували, бо шахрай віддав їм гроші.

Ольга КУШНЕРИК