Головна Новини Шахрайська схема «ваш син у поліції»: хто і як вимагає гроші у...

Шахрайська схема «ваш син у поліції»: хто і як вимагає гроші у довірливих людей

Десятки дзвінків щоденно отримують жителі області від невідомих осіб, котрі пропонують за гроші вирішити проблему з їхніми рідними.  Мова – про так звану шахрайську схему «ваш син у поліції». На щастя, щоразу менше людей ведуться на обман – превентивна робота поліції таки дає результат. Проте проблема актуальна, тому ще раз нагадати зайвим не буде.
Фактично всі додзвонювачі – «жителі» зони, їхня діяльність – групова, майже всі дзвінки – на стаціонарні телефони, головна ціль – не дати жертві оговтатися і за  максимально короткий час забрати гроші.
Оперативники, котрі ретельно вивчають цю сферу діяльності аферистів, однозначні: фактично всі дзвінки, що надходять жертвам, – із місць позбавлення волі. І не лише з непідконтрольних територій. Зловмисник, голос котрого ви чуєте у слухавці, працює не сам. У той час другий уже на зв’язку з третім –  особою, котра до вас найближчим часом прийде і забере гроші. Але з розвитком технологій шахраї інколи просять жертв про поповнення банківських карток чи мобільних рахунків.
Ваше переконання: гроші ви віддаєте за визволення сина, дочки, онука чи іншого родича з поліції, або за те, щоб його туди не забрали, бо він когось збив автомобілем, когось до пів смерті побив, або ще якась слізлива історія, пов’язана з вашими близькими.  Насправді, пройдисвітам байдуже, чим розчулити жертву, їхня ціль – у найкоротші терміни «обробити» вас до стану, коли ви готові віддати все, що маєте.
Не дати жертві оговтатися – це те, що принесе аферистам прибуток. Тому, зателефонувавши, вони вже «не відпустять» : постійно будуть на зв’язку з безкінечними розмовами,  залякуваннями. Категорія жертв- переважно люди похилого віку.
Як вберегтися від подібного роду шахрайств? Головна порада – не вірте тому, про що вам розповідають незнайомці по телефону. Найпростіший вихід – покласти слухавку і перетелефонувати тій близькій людині, котра начебто  потребує вашої допомоги. Якщо ж  розмова зав’язалася, уточніть у додзвонювача   деяку особисту інформацію про вашого родича, наприклад, дату народження, місце проживання, тощо. І пам’ятайте: ні поліцейські, ні інші правоохоронці, ні адвокати – ніхто не буде телефонувати вам з вимогою комусь за щось платити. Цим промишляють шахраї!