Головна Новини ЧС-2021: Золоті біби, проблеми Підручного і «туристка» у збірній України

ЧС-2021: Золоті біби, проблеми Підручного і «туристка» у збірній України

Підручний

З 10 по 21 лютого в словенській Поклюці відбудеться чемпіонат світу-2021 з біатлону, який є головним стартом нинішнього передолімпійського сезону. У ньому має взяти участь більше 300 спортсменів з 38 країн світу, і приємно, що в їхньому числі 11 українців, пише sport.ua

Цікаво, що торішній чемпіонат світу-2020, що проходив в італійському Антхольці, став останнім змаганням під егідою IBU, на якому були присутні вболівальники. Вже цілий рік світ не може подолати пандемію коронавірусу, тому безпека та дотримання карантинних правил, звичайно ж, понад усе.

Але є і хороші новини. Міжнародний союз біатлоністів постарається зробити все можливе, щоб перегляд гонок по ТБ був максимально видовищним, а тому на нас чекають цікаві нововведення. Одне з них – «золоті» біби для біатлоністів, які виграли медалі вищої проби в минулому році.

Таким чином, глядачі зможуть з легкістю розпізнати чинного чемпіона дисципліни. При цьому традиційні червоний і жовтий кольори продовжать доповнювати майки лідерів заліків Кубка світу. А жовто-золотий і жовто-червоно-золотий біби стануть воістину рідкісним антикваріатом, який більшість біатлоністів захочуть зберегти на пам’ять.

Хоча, Марте Олсбю Ройселанд, напевно, все ж зможе собі дозволити влаштувати певний конкурс і розіграти один з бібів серед уболівальників. У минулому році норвежка увійшла в історію як перша біатлоністка, яка виграла п’ять золотих медалей (з них три в естафетних гонках) на одному чемпіонаті світу.

А ось наш Дмитро Підручний виграв золоту медаль в гонці переслідування у 2019 році, тому приміряти на себе золотий відтінок поки не зможе. Але можна не сумніватися, що наші біатлоністи зроблять все можливе, щоб повторити історичний успіх тернополянина і вже в наступному році вийти на старт однієї з гонок в статусі діючого чемпіона світу.

Відмінності від етапів Кубка світу

Хоч очки, зароблені на чемпіонаті світу, і входять до загального заліку Кубка світу, але це змагання кардинально відрізняється від звичайних етапів, і справа не тільки в «статусності».

Програму одного етапу становлять тільки від чотирьох до восьми гонок (найчастіше шість). А на чемпіонаті світу змагаються за медалі у всіх біатлонних дисциплінах: спринтах, гонках переслідування, індивідуальних гонках, мас-стартах і естафетах у чоловіків і жінок, а також змішаній естафеті та сингл-міксті, де представники обох статей виступають в одній команді. Всього буде розіграно 12 комплектів нагород.

Крім того, квоти, зароблені збірними завдяки високим місцям в заліку Кубка націй за підсумками попереднього сезону, на світовій першості не грають ніякої ролі. Заявити на кожну гонку окремо взята збірна може не більше чотирьох біатлоністів (правда, є один нюанс, за якого одну збірну можуть представити п’ять спортсменів – про це трохи нижче). Так що забігти в топ-6 всією командою у норвежців не буде можливості, а перші чотири місця на чемпіонаті світу вони вже займали в 2009-му у спринті.

Зовсім інакше проходить кваліфікація до мас-старту. Якщо на Кубку світу все працює за простим принципом 25+5 (25 перших місць в загальному заліку плюс 5 кращих за набраними очками на етапі серед всіх інших), то на чемпіонаті світу квот відразу три. В першу входять всі медалісти спринту, персьюту та індивідуальної гонки. Друга квота – 15 перших місць в загальному заліку. Решта місць (всього в мас-старті беруть участь 30 біатлоністів) заповнюються тими, хто набрав найбільше очок у перших трьох особистих гонках.


Getty Images / Global Images Ukraine

Тепер про нюанс, який, мабуть, багатьох зацікавив. Діючі чемпіони світу можуть заявлятися на гонку понад квоту своєї збірної. У минулому році Дмитро Підручний скористався цією можливістю, і Україну вперше в історії чемпіонатів світу представляли в спринті відразу п’ять біатлоністів. Чому це сталося так пізно, якщо перемоги на чемпіонатах світу були й раніше? Докладне роз’яснення можна прочитати в цьому матеріалі.

Крім того, якщо діючий чемпіон світу в мас-старті з якої-небудь причини не зміг відібратися до елітної гонки по жодній з трьох квот, він отримує особисту квоту для участі. У минулому році саме завдяки цьому своє чемпіонство безуспішно спробував захистити італієць Домінік Віндіш, а в 2016-му Україну змогла представити Валя Семеренко, в результатах якої стався різкий спад.

Збірна України

Жінки: Юлія Джима, Дар’я Блашко, Олена Підгрушна, Валя Семеренко, Віта Семеренко, Анастасія Меркушина.

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Артем Тищенко, Богдан Цимбал.

У делегації української збірної значиться 11 спортсменів: шість жінок і п’ять чоловіків. Проте цілком імовірно, що Анастасія Меркушина, яка тренується під керівництвом батька-тренера і показує в цьому сезоні дуже слабку швидкість на лижні, пробуде в Поклюці в якості «туристки», так і не пробігши жодної гонки. Саме про такий сценарій після чемпіонату Європи говорив президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак, навіть незважаючи на те, що перед цим 26-річна біатлоністка стала віце-чемпіонкою континентальної першості.

Відразу дві медалі привіз з польських Душніків-Здруй Артем Прима. Спочатку він став чемпіоном Європи в гонці переслідування, а в останній змагальний день завоював бронзову медаль разом з Іриною Петренко (в дівоцтві Варвинець), Вітою Семеренко і Богданом Цимбалом. Ірина – єдина з цієї компанії на чемпіонат світу не поїхала, оскільки тільки повернулася в біатлон після дворічної паузи і поки перебуває не в кращих кондиціях, але вже зробила вагому заявку на повернення до основної команди.

Невдало виступив на чемпіонаті Європи Артем Тищенко, який в грудні виграв на чемпіонаті України в Буковелі всі чотири гонки, в яких брав участь. Але оскільки вибір у Юрая Санітри був невеликий, між Тищенком та Русланом Ткаленком він віддав перевагу першому. Але в чоловічій естафеті компанію Підручному, Примі та Дудченку складе, швидше за все, Цимбал, який добре проявив себе в останніх командних гонках.


Getty Images / Global Images Ukraine. Богдан Цимбал

Джима, Блашко, Підгрушна, Валя Семеренко, Підручний та Дудченко на чемпіонаті Європи не виступали. Практично відразу після етапу Кубка світу в Антгольці вони вирушили на підготовку в Поклюку. Ймовірно, ця шістка встигла напам’ять вивчити кожен метр траси, що, будемо сподіватися, допоможе їм виграти кілька секунд при проходженні дистанції.

Уже відомий склад збірної України на змішану естафету. Стартову гонку чемпіонату світу повинні пробігти Артем Прима, Дмитро Підручний, Юлія Джима і Олена Підгрушна. Причому виходити на дистанцію вони будуть саме в такому порядку. В цьому році, щоб зменшити розмови про гендерну рівність, в IBU прийняли рішення, що чоловіки будуть розпочинати гонку, а жінки – закінчувати. Зазвичай, нагадаємо, все відбувається навпаки.

У минулому році на етапі Кубка світу в Поклюці змішана естафета була проведена саме в такому форматі. Тоді Прима біг другий етап, починав гонку Тищенко, а ось жіночу частину, третій і четвертий етапи, складали Джима і Підгрушна. На жаль, тоді Олена порушила правила техніки безпеки, через що нашу збірну дискваліфікували. Але краще було припуститися тієї прикрої помилки тоді, ніж на головному старті сезону. Тепер чекаємо від нашої команди впевненого виступу.

Не виключено, що Підручного в змішаній естафеті може замінити Дудченко. За останньою інформацією, після вчорашнього тренування у Дмитра виникли проблеми зі здоров’ям. Ймовірно, остаточне рішення про те, хто буде бігти другий етап, тренерський штаб прийматиме в день гонки, в залежності від стану капітана збірної.

Решта світу

Це чемпіонат світу, експерименти залишилися в минулому, тому всі збірні будуть представлені найсильнішими складами. Але не всі завсідники біатлонних світових першостей приїхали в Поклюку. Зокрема, збірна Китаю, яку очолюють легендарні норвежець Уле-Ейнар Бьорндален і білоруска Дар’я Домрачева, повністю пропускає нинішній сезон. Китайська влада заборонила своїм спортсменам залишати межі своєї країни через епідеміологічну ситуацію в світі.

Більше не побачать німецькі вболівальники на біатлонній трасі триразового призера Олімпійських ігор і чотириразового чемпіона світу Сімона Шемппа. 32-річний спортсмен в останні роки мав проблеми зі спиною, через що програв конкуренцію більш молодим партнерам по команді і випав з основної обойми. Нещодавно Сімон оголосив про завершення спортивної кар’єри і тепер буде в якості вболівальника підтримувати свою кохану Франциску Пройсс.


Getty Images / Global Images Ukraine. Франциска Пройсс

Розклад чемпіонату

10.02.2021 – 16:00 – Змішана естафета
12.02.2021 – 15:30 – Спринт, чоловіки
13.02.2021 – 15:30 – Спринт, жінки
14.02.2021 – 14:15 – Гонка переслідування, чоловіки
14.02.2021 – 16:30 – Гонка переслідування, жінки
16.02.2021 – 13:05 – Індивідуальна гонка, жінки
17.02.2021 – 15:30 – Індивідуальна гонка, чоловіки
18.02.2021 – 16:15 – Одиночна змішана естафета
20.02.2021 – 12:45 – Естафета, жінки
20.02.2021 – 16:00 – Естафета, чоловіки
21.02.2021 – 13:30 – Мас-старт, жінки
21.02.2021 – 16:15 – Мас-старт, чоловіки

Українські вболівальники зможуть на власні очі побачити змагання на телеканалі «UA:Перший», який обіцяє показати наживо всі 12 гонок. Час початку в розкладі – київський.