Головна Новини Чотири “щасливчики” отримали гектари землі під Тернополем

Чотири “щасливчики” отримали гектари землі під Тернополем

thumb_102285_news_mЧетверо людей безкоштовно отримали під ведення селянського господарства більше чотирьох гектарів землі за Тернополем. Потім частину ділянок розділили. Тепер у чотирьох щасливців є 14 шматків із різним цільовим призначенням та можливістю будувати, пише 20 хвилин

Ділянки безоплатно віддало обласне Держземагентство (зараз Держгеокадастр — прим. авт.).
Об’єднує ці землі те, що роздали їх одночасно з числа земель запасу — пасовища біля львівської траси. Частина того “пасовища” – лісосмуга, що відділяє тернопільські дачі від дороги. Під сокиру пішло майже 400 дерев.
“Новорічний подарунок”
Затверджували проекти землеустрою за часів керівництва обласним Дерземагентством Романа Папіровського. Ділянки площею 20 та 30 сотих, 1,64 га та 2,00 га передали у власність рішеннями від 31.12.2013 року для ведення особистого селянського господарства (ОСГ – прим. авт.). І не вір після цього в Діда Мороза… Усі ділянки розміщені на території Тернопільської міськради, але роздачею займалась не мерія. У формулюванні, яким обгрунтовують, чому саме Держземагентство, йдеться: “за межами населеного пункту на території Тернопільської міської ради”.
Після відведення майже рік землі ніхто не чіпав. Лише у 2014-2015 роках дві більші ділянки “порізали” на менші та провели держреєстрацію нових шматків. Реєстрував міськвідділ Держземагентства. Десять ділянок отримали цільове призначення – “Для ведення індивідуального садівництва”, дві – «Землі промисловості та іншого призначення». Під час держреєстрації права власності цільове призначення тих двох шматків уже було – для будівництва та обслуговування об’єктів придорожнього сервісу.

1436534096_RIA_28_inform-5
– Дві найбільші ділянки, судячи з наявних даних, розділили на 12 дрібних за погодженням міського відділу Держземагентства, – каже громадський активіст Денис Милий. – Схоже, що після затвердження проекту землеустрою землі якимось чином були включені у межі міста. Викликає подив зміна цільового призначення – із с/г земель на землі промисловості тих ділянок, що для будівництва об’єктів придорожнього сервісу. Згідно з п. 4 ст. 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», зміна цільового призначення ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території, заборонена. Вважаю, що встановлення, відповідно до Земельного кодексу, меж Тернополя суттєво зменшить корупцію та «дерибан» щодо земель, які межують із містом.
У 14-ти ділянок чотири власники
Кількість власників землі після розподілу двох найбільших ділянок не змінилась. Загалом на “пасовищі” є 14 шматків – два по 20 і 30 сотих, які Держземагентство виділило під ОСГ, та 12, які утворились у результаті поділу двох більших ділянок.
– Одна людина для ведення ОСГ може безоплатно отримати до двох гектарів, – каже юрист Богдан ( прізвище редакції відоме — прим. авт.). – Будувати житло чи об’єкти сервісу там не можна. Зате можна будувати дім на ділянці для ведення садівництва. Проте безоплатна норма для садівництва – до 12 сотих. Якщо говорити про чотири гектари, то там можуть бути щонайменше два власники землі для ОСГ. Та якщо говорити про індивідуальне садівництво, то таких власників мало б бути не менше 33 осіб. За допомогою схеми розподілу та зміни призначення ті двоє, які отримали чотири гектари, можуть врешті мати десятки ділянок для садівництва. Чи, згідно з законом, розділити ділянки та змінити цільове призначення. Особливо призначення ділянок для будівництва об’єктів придорожнього сервісу. Тут питання законності, швидше за все, до правоохоронців.
Зараз в Україні є відкритий реєстр речових прав. Нам вдалось дізнатися про всіх землевласників, хоча інформація з реєстру обмежена. Там не вказане ані місце проживання людини, ані паспортні дані, лише прізвище, ім’я, по-батькові.

“Хто з ким дружить”
Отож власники двох ділянок під ОСГ площею 30 та 20 сотих – Віктор Михайлович Курбецький та Юрій Вікторович Тивонюк. Знайти зв’язки першого з владою чи земельними структурами нам не вдалось. А ось із другим чоловіком наші читачі знайомі. Зокрема, з будівельного конфлікту на Бродівській. Там, нагадаємо, багатоповерхівку почали зводити поряд із приватними подвір’ями людей. Замовником робіт є ТОВ “РКФ-ІНВЕСТ”. Серед його співзасновників – і пан Тивонюк. Також чоловік є серед засновників фірми “Девелопер”, яка отримала в безоплатну суборенду землю на зупинці “Залізничний вокзал” і проводитиме реконструкцію зупинки з облаштуванням об’єктів побутово-торгового призначення. Ми хотіли поспілкуватись із паном Юрієм, але за номером, вказаним у Реєстрі юридичних осіб (в інформації, яка стосується “РКФ-ІНВЕСТ”, – прим. авт.), ніхто не брав слухавки.
Щодо 12 ділянок, які з’явились після поділу, то ними володіють Олена Іванівна Галушка та Тетяна Василівна Дубик. У пані Олени – сім ділянок, а в пані Тетяни їх п’ять.
Перша жінка – не тернополянка. Про це ми дізнались від екологів, які, відповідаючи на один з наших запитів, зазначили, що прописана панянка в селі Чишки Львівської області. Якогось зв’язку жінки з місцевою владою чи бізнесом ми не знайшли. Як вдалось отримати майже два гектари під містом, а згодом поділити на сім шматків з іншим цільовим призначенням, спробували запитати в самої пані Олени. Та її контактів у сільраді Чишок нема.
– На жаль, ні домашнього, ні мобільного номеру не підкажемо, – відповіли там. – Жінка дійсно тут прописана і проживає. Ділянок у власності на території села не має. Пані Олені близько 30 років, чим займається, на жаль, теж не скажу.
Тетяна Дубик після поділу володіє п’ятьма ділянками, зокрема й тими двома, що для будівництва й обслуговування об’єктів придорожнього сервісу. Жінка, судячи з нашої інформації, тернополянка. Вона “світилась” у рішеннях Тернопільської міськради. Зокрема у питанні про надання дозволу на складання проекту землеустрою, щодо відведення ділянки площею близько 10 сотих у межах міста. Також пані Тетяну згадують і у рішенні виконкому, яким реєстрували договір про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної інфраструктури міста. Такий документ зазвичай підписують, коли мова йде про будівництво у межах міста. Жінка в рішенні фігурує не сама, а з Володимиром Рибачком. Тобто ці люди, вочевидь, мали спільну справу.
Чоловіка згадали невипадково. Пан Рибачок – один із співзасновників згаданого “РКФ-ІНВЕСТ”, як і пан Тивонюк. Цікаво, що співзасновницею цього товариства є і Олександра Фролова – мама начальника міськвідділу Держземагентства… Контактів пані Тетяни у відкритих джерелах ми не знайшли, тож не мали змоги розпитати подробиці.
Згаданих у публікації людей ми ні в чому не звинувачуємо, і вони мають право висловити свою позицію щодо ситуації. Ми закликаємо отримувачів, а зараз уже власників, звернутися в редакцію, бо маємо декілька запитань.
Триває досудове розслідування
За коментарем ми звернулися і до Юрія Фролова, який очолює міськвідділ Держземагентства (зараз відділ Держгеокадастру – прим. авт.). Чоловіка запитали про зміну цільового призначення частини ділянок (тих, де зможуть будувати придорожні сервіси).
– Наш відділ дійсно проводив реєстрацію ділянок, це наша функція, – говорить пан Фролов. – Ділянка, яку згодом розділили, і на місці якої виникли ділянки з іншим цільовим призначенням, дійсно була під ведення ОСГ. Але, наскільки мені відомо, була зміна цільового призначення під ведення садівництва з відповідним розпорядженням голови обладміністрації. Потім заявник знов звертався щодо зміни цільового призначення частини ділянки. Відбувався розрахунок втрат, адже цільові призначення під садівництво і під промисловість – різні категорії. Розрахунок робив, якщо не помиляюсь, державний науково-дослідний та проектний інститут землеустрою. Сума втрат – близько 70 тис. грн. Ці кошти пішли у бюджет міста. Тобто відбулася процедура, якої вимагає закон. Якщо є необхідність, ми готові надати всю інформацію і щодо процедури, і щодо суми.
Запитали ми у керівника відділу й про те, чи не було з його боку допомоги отримувачам.
– Відділ, який очолюю, лише провів реєстрацію землі на основі документації, після розподілу, – каже пан Фролов. – А проекти землеустрою затверджувало головне управління Держемагентства. У співзасновниках названої вами фірми дійсно є моя мати. ТОВ існує вже багато років, працювало ще до того, як я сюди прийшов, і сприяння чи протекції з мого боку нема. Та й саме товариство до ділянок стосунку не має.
Та не все у виділенні тих земель гаразд… Про це свідчить кримінальне розслідування, яке проводить обласна міліція. В його рамках, як повідомили міліціонери, досліджують “законність виділення та державної реєстрації земельних ділянок”. Досудове розслідування відбувається за частиною 1 статті 364 (зловживання владою чи службовим становищем – прим. авт.). Які організації і які посадові особи фігурують, правоохоронці не розголошують.
– Єдине, що можемо повідомити: досудове розслідування триває, – відповіли у секторі зв’язків із громадськістю обласної міліції.
Ринкова вартість тих чотирьох гектарів – мільйони гривень, які могли б піти до бюджету. Навіть якби землю просто роздали під дачі чи садівництво (по 6 сотих) або ж поділили між учасниками АТО, то щасливих власників було б не четверо, а 65.
Сподіваємось, що правоохоронці об’єктивно проведуть розслідування, а державні мужі припинять “вмикати зелене світло” для обраних та реалізовувати сумнівні схеми відчуження землі.