Головна Новини Чортків на день став пернатою столицею України

Чортків на день став пернатою столицею України

10 березня у Чорткові проводилася всеукраїнська виставка-ярмарок декоративних голубів, птиці та інших домашніх тварин, яку п`ятнадцятий рік поспіль влаштовує чортківський клуб голубоводів «Голуб миру». І кожного разу її популярність тільки зростає.

«До нас приїхали з Молдови, Закарпаття, Румунії і навіть Угорщини. Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Кам`янець-Подільський навіть не рахую, вони вже як свої – місцеві, – каже голова клубу голубоводів Володимир Деркач. – Такі виставки влаштовуються для того, щоб ми могли поспілкуватися, обмінюватися досвідом, думками. Приміром, угорці привезли породу кролів-велетнів, яких в Україні немає. Вони сягають у вазі 10-12 кг, пише Чортків City

Ця виставка, яка традиційно в Чорткові влаштовується у другу неділю березня, є однією з найбільших в Україні.

Хотілося б, щоб, як і раніше, міський голова дозволив проводити її у центрі міста, в парку чи на стадіоні, – мовить  пан Володимир. – Щоб чортківчани могли побачити цю красу, приводили сюди дітей. Ми влаштовуємо її не для себе, а для людей. А зараз нас випровадили за місто. Хто сюди поїде?».

У клубі голубоводів «Голуб миру» нараховується 25 осіб, яких поєднує справжня чоловіча дружба. Зокрема наш журналіст став свідком того, як у день виставки дружина померлого півроку тому колишнього очільника клубу Ігоря Гайовського подарувала  друзям чоловіка – голубоводам  з різних міст України пам’ятні медалі і запропонувала придбати на згадку надзвичайно красиву породу голубів – єгипетських кар’єрів.  Павичів жінка залишила внукові, якого дідусь навчив доглядати за птахами, кликати їх. З усього видно, хлопчина буде продовжувати його справу.

Виставка-ярмарок, яка вже другий рік в районі м’ясокомбінату, вражала своїми масштабами, розкинувшись на кількасот метрів уздовж міжнародної траси.

Сюди приїздять не тільки голубоводи, а й ті, хто тримає домашнє господарство, аби придбати породистих курей, качок, гусей. Приміром, пан Борис з Кам`янця-Подільського продавав 15 кг гусака холмагора – найбільшої породи, яка є в природі. Просив за нього 1,5 тис. грн. Це ще небагато, ідуть вони за ціною й 2,-25 тис. грн. Кури-несучки – брами також користувалися великим попитом у покупців.

Чого тут, крім голубів і домашньої пиці, тільки не було. Павліни і фазани, декоративні пташки – папуги і канарейки, кролі, кози, нутрії, один чоловік навіть привіз на продаж породистого коня. Саджанці, насіння, різний господарський реманент. Тобто все, що  потрібно доброму газді.

Десь трохи погода підвела – сильний штормовий вітер відлякав багатьох бажаючих відвідати. Тільки не голубоводів. Наступної неділі вони знову зберуться вже у Коломиї, де буде влаштована подібна нашій виставка.

Фото Любомира Габруського