Головна Новини Чортківські пенсіонери на відміну від тернопільських не зловживають громадським транспортом

Чортківські пенсіонери на відміну від тернопільських не зловживають громадським транспортом

Все тому, що кількість безкоштовних поїздок, передбачених соціальною карткою чортківчанина, всього десять на місяць. У Тернополі кількість безкоштовних поїздок для пенсіонерів та інших пільговиків необмежена, через що виникає враження, що літні люди живуть у громадському транспорті. Платоспроможним громадянам здебільшого не те що сісти, але й стати у маршрутці чи тролейбусі немає де. У Чорткові  політика щодо пільгових категорій менш лояльна.

Smart city або розумне місто – це місто, в якому використовуються сучасні технології. Всі новинки цього стратегічного напрямку мають на меті підвищити загальний рівень безпеки в місті, якість надання послуг, зменшити вартість та споживання ресурсів, поліпшити комунікацію і порозуміння з мешканцями. Саме тому вони так необхідні для громади міста, йдеться на сайті чортківської міської ради.

У нашому місті активно впроваджується ряд Smart-рішень. Громадський транспорт Чорткова обладнаний валідаторами та gps-трекерами, на зупинках встановлені розумні табло, у громадських місцях – камери відеоспостереження, а також кожен чортківчанин може скористатися мобільним додатком Чортків-smart.

За допомогою валідаторів мешканці міста та його гості можуть розраховуватися за проїзд без готівки. Варто зауважити, що на даний момент ціна квитка за користування громадським транспортом становить 6 грн, а для тих, хто бажає розрахуватися банківською карткою, – 5 грн 50 коп.

За кошти платників податків міста для пільгових категорій виготовлено картки чортківчанина, якими вони оплачуватимуть проїзд в громадському транспорті. Відтепер щомісяця на карту нараховується 10 безкоштовних поїздок. Наявність валідіаторів дала змогу дізнатися, скільки пільговиків користуються громадським транспортом і точніше порахувати кошти, які необхідні для компенсації плати за їхній проїзд.

Всі легальні маршрутки, що курсують Чортковом, обладнані gps-трекерами, тож відтепер міська рада знає, з якою періодичністю їздять водії, чи дотримуються графіку, чи їздять у всі мікрорайони.

На чотирьох зупинках громадського транспорту («Автобусна станція», на двох зупинках «Центр» (неподалік супермаркету «Рукавичка», вул. Гончара і навпроти магазину «Родинна ковбаска») та «Кадуб» (біля готельно-ресторанного комплексу «Гетьман») встановлені розумні табло, які показують час прибуття маршрутних автобусів, працює безкоштовний Wi-Fi, табло оснащені USB-портами, де можна підзарядити гаджет.

Ще одним розумним рішенням, яке забезпечує порядок у місті, є відеоспостереження. 50 камер встановлені на пішохідних переходах, автомобільних розв’язках, в парку культури та відпочинку, в людних місцях.

Варто також згадати про перший міський додаток для смартфонів Чортків-smart, який почав працювати у місті з травня цього року. Головне його завдання – швидке оповіщення чортківчан щодо аварійно-ремонтних робіт, анонсів, оголошень різноманітних подій тощо. Ще однією важливою функцією додатку є покращення комунікації між Чортківською міською радою та мешканцями.

За допомогою Чортків-smart кожен, хто зареєструвався у системі, може надсилати свої повідомлення на адресу міської ради через розділ «Зв’язок» – «Повідомити про проблему», вказавши ім’я та прізвище e-mail, номер телефону та адресу проживання.

Фото з  відкритих джерел в інтернеті