Головна Новини Чортківський лікар-епідеміолог: тіні забутих штамів або ковід – ще загроза чи вже...

Чортківський лікар-епідеміолог: тіні забутих штамів або ковід – ще загроза чи вже ні

Болюча «ковідна» тема, що мучила нас цілих два роки, враз стала неактуальною, бо її витіснила значно не безпечніша загроза повномасштабної війни росії на території України. Однак наразі статистичні зведення МОЗ щодо захворюваності на COVID- 19 все ж раз у раз рясніють сякими-такими цифрами. Тож ковід: ще загроза чи вже ні? Це й послужило зав’язкою бесіди із завідувачем епідеміологічного відділення Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олегом Голінатим, пише Чортків Сіті

Насамперед фахівець констатував факт, що реально захворюваність на коронавірусну інфекцію вже третій тиждень поспіль перебуває на мінімальних показниках. Трапляються дні без жодного зафіксовано випадку хвороби, інші – коли буває від трьох до п’яти. Був день, що засвідчив їх аж понад десять. Проте в загальних цифрах захворюваність низька і відповідає «зеленій» зоні. Хоча остаточно ковід нікуди поки що не подівся, не зник.

Принагідно лікар-епідеміолог акцентував, що через певні складнощі воєнного часу, зокрема ощадливість препаратів, щодня дослідження не проводяться, що й може деколи давати цифру «0». Проте наявність захворювання стимулює все та ж значна міграція населення, присутність внутрішньо переміщених осіб, які також обстежуються, серед яких теж виявляються позитивні на ковід. Та, Богу дякувати, захворюваність невисока і відповідає «зеленому» рівню епідемічної небезпеки. Хоча зонування як таке урядом наразі скасоване стосовно всіх територій України.

Автор: Фото з відкритих джерел

І пов’язано це насамперед з тим, що в умовах воєнного стану дотримуватись карантинних умов у державі не так-то легко чи просто. Передусім – враховуючи наплив осіб, які можуть не мати достатніх на те коштів чи обставин, щоби бути якось ізольованими і т. д. «Тобто все це взаємопов’язане і, враховуючи нинішню важку ситуацію в нашій державі, можна стверджувати, що ковід як захворювання, яке є досить небезпечним, все ж зараз не представляє якихось значних проблем для здоров’я суспільства взагалі», – резюмував наш візаві.

І все-таки нехай найпростіші, так би мовити, мінімальні протиепідемічні заходи, але наразі залишаються дієвими. Це ті ж захисні маски в закритих приміщеннях та публічних місцях, де є скупчення людей. Та й застосування антисептиків, де це доступно. Ну й, відповідно, більш-менш можливе дистанціювання теж зберігається. «Таких заходів ніхто не відміняв, – наголошує лікар. – Хоча за нинішніх умов більшість людей не встигає їх дотримуватись. Тому, на жаль, це й сприятиме незначному поширенню або циркуляції вірусу серед населення».

Автор: Фото з відкритих джерел

Як вже й традиційно за попередніх бесід, ми вдалися до п. Голінатого, як фахівця в своїй галузі, за прогнозом: як надалі поводитиметься ковід? Вирушить в небуття, в безвість? Чи, не дай, Боже, перегрупує сили для нового спалаху, як вже бувало не один раз?

– Багато хто з-поміж дуже серйозних фахівців не береться прогнозувати майбутнє ковіду в найближчі там декілька місяців, пів року і т. д., – почули у відповідь. – Є думки ряду вчених на рівні ВООЗ, що пандемія все ж піде на спад. Тобто не тільки в нас, а в цілому світі. До цього стимулює сума факторів. По-перше, велика кількість щеплених осіб. По-друге – чисельність тих, що перехворіли на коронавірусну інфекцію. І хоча вірус все-таки й далі мутує – так, як він це робив від самого початку пандемії, мутації йдуть в бік полегшеного перебігу. Тож цілком реальний прогноз, що COVID- 19 з розряду особливо небезпечних інфекцій перейде в рутинну ГРВІ. Тобто просто належатиме до тих захворювань, збудники яких викликають ГРВІ. Їх же є декілька сотень, тобто дуже багато. І цілком реально, що населення Землі просто житиме з цим вірусом.

Автор: Фото з відкритих джерел

Однак тут же лікар-епідеміолог застеріг, що, на жаль, поки що ніхто до такого розряду цей вірус не відніс. Тому що все ще госпіталізуються хворі. Все ще люди помирають від ковіду. Та, попри все, він схильний до думки, що декілька місяців, можливо, аж до осені, нового спалаху COVID- 19 не буде. А якщо й трапиться, то не настільки значний, як в часі кількох попередніх хвиль. Бо до перелічених вже факторів додається ще один: в часі тривання літнього періоду епідемічний процес здатний затихати. Зрештою, час покаже.

Тим не менше, карантин через пандемію коронавірусу ще триває – наразі до 31 травня. І наш співрозмовник-фахівець цілком резонно вважає, що вакцинуватися від ковіду все одно необхідно. Звичайно, темпи вакцинації дуже впали – їх витіснили інші, викликані часом надзвичайно життєво важливі проблеми і потреби. Тож від кількох сотень чи навіть тисяч щеплень на день залишилися десятки. Та вони є – як і доступна вакцина, тому треба це робити.