Головна Новини Епідеміолог: ймовірність «червоної» зони цілком реальна

Епідеміолог: ймовірність «червоної» зони цілком реальна

Від означень щоденної статистики захворюваності на COVID-19 тривожні думки в умі мимоволі рояться, мов ті бджоли. Чому цифри ростуть і що до цього стимулює? І доки так триватиме? Чи з’явиться цьогоріч хоч якийсь просвіток у мороці, посіяному пандемією? Уже традиційна спроба почути коментар – з уст завідувача епідеміологічного відділення Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Олега Голінатого, пише Чортків Сіті

Автор: Фото з відкритих джерел

Госпіталізованих набагато побільшало

– Олеже Михайловичу, чому нині, по перебігу майже року пандемії, маємо такий посилений ріст захворюваності? Адже цифри справді зашкалюють: по 30-40 випадків інфікувань за добу, здається, ми досі й не мали.

– Так, справді хвиля накрила нас конкретна. Ну, є всі умови для росту. Існує прошарок населення, який ще не хворів, а тому й не має захисту. Люди ж фактично не дуже-то дотримуються протиепідемічних заходів, скажемо так: частина дотримується, частина – ні. Росту заражень сприяють контакти на роботі, в навчанні – адже не всі навчальні заклади працюють дистанційно. Та й різного роду зустрічі ніхто не відміняв: відзначають дні народження, ювілеї, ще якісь події. А вірус не дрімає, розповсюджується. А як він набирає сили, скажімо в сім’ї, де хтось захворів, інфікується ще двоє-троє її членів. Тому цифра й росте. І госпіталізованих набагато побільшало.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Чи можна стверджувати, що свій відбиток на цей ріст накладають сезонні вірусні захворювання, типові для нинішньої пори року?

– Ну, якщо чесно, мабуть, все-таки цього року немає відчутного підйому ГРВІ, як спостерігалося минулими роками. Ми навіть не наблизились до якихось там помаранчевих порогів захворюваності на інші вірусні інфекції, крім COVID-19. Цілком можливо, грип обмине нас, тобто не матимемо типової раніше картини.

– От Вам бачиться тепер за єдиний прорив у подоланні «ковідного» нашестя вакцинація від «корони», адже так?

– Звичайно, надія зараз на вакцинацію. Але насамперед потрібно, щоб люди були свідомі необхідності, навіть неминучості щеплення. Проте попри мізерні дози, доставлені в Україну, поки що навіть ті, хто повинні щепитися, не всі погоджуються на це. Одне слово, статистика вакцинації в нас дуже повільна. Отака ситуація. На жаль.

Автор: Фото з відкритих джерел

У кого імунітет сильніший?

– Цікаво почути з уст фахівця характеристику, коли імунітет від COVID-19 сильніший – в результаті перенесеного захворювання чи отриманої організмом вакцини?

– Знаєте, є дуже багато нюансів і таке співставлення не буде коректним. Тому що трапляються різні форми прояву хвороби, вакцини є різної якості і т. д., і т. п. Наприклад, хто перехворів легко, може не отримати імунітет, достатній для убезпечення від повторного інфікування. У кого був серйозніший перебіг – імунітет кращий. Це з одного боку. З іншого – світ поки що не володіє реальним досвідом щодо результатів вакцинування. Адже вакцинація від COVID-19 триває лише декілька місяців. У нас вона взагалі тільки розпочинається. Скільки триматиметься імунітет в організмі після щеплення – хтозна. Чи то 6-12 місяців, як існує думка, чи більше, чи менше? Тобто нюансів існує справді багато. І все впирається в те, що в нас не було достатньо часу для вивчення подібних ситуацій. Справа в тому, що й вакцини розроблялися поспіхом, в рекордні терміни. І використовуються вони вперше в історії людства. Тож є багато питань: чи вони працюють, чи вони не працюють. Щодо вакцин серйозних виробників, таких, як pfizer, відгуки дуже хороші. Однозначно таке: населенню треба щепитися! Тому що чекати, коли всі перехворіють, доведеться дуже довго: самі бачимо, процес цей довготривалий. Це по-перше. По-друге, спостерігається надто багато складних випадків, важких перебігів хвороби, багато госпіталізації. Після вакцинації, як би там не було, кількість подібного в десятки, а може, і в сотні разів поменшає. Дуже багато людських життів буде врятовано. Словом, вакцинація дуже потрібна, це навіть не обговорюється.

Автор: Фото з відкритих джерел

Ми й так запізнюємось з вакцинацією

– Ви вважаєте наразі щеплення за панацею?

– Так. Це стане дуже серйозним кроком в боротьбі з поширенням «ковіду», і, ще раз наголошую, як у кількісному варіанті, так і у важкості його перебігу для багатьох людей, яким вакцинація може врятувати життя. Це дуже важливо.

Автор: Фото з відкритих джерел

– Як гадаєте, нам ще далеко до набуття колективного імунутету?

– Ну, бачите, це теж дуже складне питання. Частина населення вже перехворіла. Кількість, звичайно, ніхто не може точно сказати, але це явно менше за 50 відсотків. Тобто бажано почати інтенсивніший процес вакцинації. За статистичними даними, як вона розгортається, нам знадобиться не один рік і, можливо, навіть не два. Це дуже довго. Потрібно набирати серйозніших темпів, закуповувати більшу кількість вакцин. Тобто активізувати процес так, як в розвинутих країнах світу. Наприклад, Ізраїль вже вакцинував ледь не 30 відсотків населення – якщо не більше. І це всього-навсього за два-три місяці! Нам потрібно пришвидшити темпи, інакше буде дуже проблемно на рахунок того, що я вже казав: заповненості ліжок в лікарнях, важких перебігів, смертей і т. д. Ми й так запізнюємося, бо розпочали щепитися одними з останніх в світі, залишившись навіть позаду країн, що розвиваються, не те, що передових.

Автор: Фото з відкритих джерел

Ймовірність «почервоніти» існує

– А що «червона» зона: судячи з росту захворювань, вона «світить» нам, маю на увазі Тернопільщину, найближчим часом? Чи все ж ні?

– Ну, очікування є. Враховуючи ту кількість хворих, яку ми реєструємо щодня, і темпи поширення захворювання, існує такий ризик, так. Однозначно сказати не можу: можливо, ще тиждень-два туди не потрапимо, проте ризик є. Тому що є ріст. То були райони, де вже дуже мало фіксувалося випадків COVID-19, проте їх кількість знову починає зростати. І це засвідчує цілком реальну ймовірність для Тернопільської області «почервоніти», як це є зараз в Чернівецькій області та Івано-Франківській.